04 04.2013

Η Κιβωτός της Γάζας και άλλες δράσεις κατά του αποκλεισμού και υπέρ της ελευθερίας μετακίνησης

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Η Κιβωτός της Γάζας και άλλες δράσεις κατά του αποκλεισμού και υπέρ της ελευθερίας μετακίνησης

Ανακοίνωση της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας, Τύνιδα, 31 Μαρτίου 2013

Η διεθνής Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας, εκπροσωπώντας οργανώσεις αλληλεγγύης από την κοινωνία των πολιτών και μεμονωμένους ακτιβιστές από διάφορες χώρες, συμμετείχαμε στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τύνιδα, όπου απευθύναμε το κάλεσμά μας για άμεση, μη βίαιη δράση κατά του απάνθρωπου και παράνομου αποκλεισμού της Γάζας και υπέρ της πλήρους ελευθερίας μετακίνησης για όλους τους Παλαιστινίους.

Είχαμε την χαρά να συναντήσουμε μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και από πολλούς Τυνήσιους για την τρέχουσα εκστρατεία μας, την Κιβωτό της Γάζας, η οποία θα προκαλέσει τον αποκλεισμό από μέσα, ετοιμάζοντας ένα πλοίο που θα αποπλεύσει από το μόνο λιμάνι της Μεσογείου που παραμένει κλειστό στη ναυσιπλοΐα με φορτίο παλαιστινιακών προϊόντων προς εξαγωγή. Αυτά τα εξαγώγιμα προϊόντα θα αγοραστούν από οργανώσεις αλληλεγγύης και επιχειρήσεις που προτίθενται να αναλάβουν το εμπορικό ρίσκο του ταξιδιού προκειμένου να υποστηρίξουν Παλαιστινίους από τη Γάζα, δίνοντάς τους μια ευκαιρία να υπερβούν τον ισραηλινό στραγγαλισμό και να ζήσουν από την εργασία τους. Πέρα από προϊόντα της Λωρίδας της Γάζας, επιζητούμε την εξαγωγή προϊόντων απ' όλη την Παλαιστίνη μέσω του λιμανιού της Γάζας, απορρίπτοντας επιδεικτικά την πολιτική διαχωρισμού του κατακτητή που προσπαθεί να διαιρέσει τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας επίσης αναγγέλλει μια νέα καμπάνια αλληλεγγύης προς τους ψαράδες της Γάζας, που αντιμετωπίζουν περαιτέρω παράνομη μείωση της επιτρεπόμενης ζώνης αλιείας (από τα 6 στα μόλις 3 ναυτικά μίλια) κατά τις τελευταίες εβδομάδες, λίγο μετά τις μικρές παραχωρήσεις που έγιναν κατόπιν της εκεχειρίας του Νοεμβρίου του 2012. Είναι εντελώς απαράδεκτο ότι τα παλαιστινιακά αλιευτικά σκάφη εξακολουθούν να δέχονται πυρά και παράνομες κατασχέσεις από το ισραηλινό ναυτικό επειδή ψαρεύουν στα νερά τους. Ο παλαιστινιακός αλιευτικός στόλος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τίποτε λιγότερο από την πλήρη ζώνη αλιείας, 20 ναυτικών μιλίων, που προβλέπεται από τις συμφωνίες του Όσλο και, πέραν αυτού, στην αλιεία σε διεθνή ύδατα, όπως και όλοι οι παράκτιοι λαοί στον κόσμο.

Ζητάμε την άμεση και ασφαλή επιστροφή όλων των πλοίων που έχουν κατασχεθεί από το κατοχικό ισραηλινό ναυτικό· τόσο των δεκάδων παλαιστινιακών αλιευτικών που έχουν κλαπεί, όσο και των διαφόρων διεθνών σκαφών από ταξίδια αλληλεγγύης που αρπάχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Απαιτούμε όλα αυτά τα πλοία να επιστραφούν χωρίς καθυστέρηση στους ιδιοκτήτες τους, στα μέρη απ' όπου κατασχέθηκαν και στην ίδια κατάσταση που βρίσκονταν όταν κατασχέθηκαν, καθώς και το Ισραήλ να καταβάλει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για κάθε ζημιά που έγινε, αλλά και για την απώλεια χρήσης τους.

Η στρατηγική του Στόλου της Ελευθερίας για άμεση δράση κατά του αποκλεισμού συμπεριλαμβάνει νομικές ενέργειες στις χώρες μας, ώστε να απαιτήσουμε δημόσια λογοδοσία από τους υπευθύνους για τα ισραηλινά εγκλήματα κατά πολιτών. Νομικές διαδικασίες κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ ήδη ξεκίνησαν σε Τουρκία και Ισπανία, ενώ προετοιμάζονται και σε άλλες χώρες.

Η συμμετοχή μας στο Φόρουμ στην Τύνιδα μας επέτρεψε όχι μόνο να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και τις καμπάνιες μας σε άλλους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μας στην συνέλευση που οδήγησε στην τελική διακήρυξη για την Παλαιστίνη), αλλά επίσης μας έφερε σε επαφή με νέους υποστηρικτές απ' όλον τον κόσμο. Ιδιαίτερη χαρά μας ήταν η συνάντησή μας με υποστηρικτές από την Τυνησία στο Φόρουμ και στην πορεία για την Παλαιστίνη κατά την Ημέρα της Γης, την τελευταία μέρα. Προσβλέπουμε στην οικοδόμηση νέων σχέσεων για τις καμπάνιες μας, στην Τυνησία και σε άλλες χώρες.

Ο αποκλεισμός της Γάζας δεν θα αρθεί με κενές «συγγνώμες» μεταξύ κυβερνήσεων, για «περιστατικά»· μια πραγματική, στέρεη και βιώσιμη λύση απαιτεί απευθείας δράση κατά του αποκλεισμού από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, από τα κάτω, σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους.

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 05 Απρίλιος 2013 09:35