Ειδήσεις
Το Ισραήλ κρίνει τον εαυτό του αθώο για την δολοφονία των 4 παιδιών στην παραλία της Γάζας πέρσι
Ισραηλινή έρευνα αναφέρει πως η πυραυλική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 4 αγόρια ηλικίας μεταξύ 9 και 11, ήταν ένα «τραγικό ατύχημα» σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις και τις εκθέσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στο γεγονός.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε ενοχή σχετικά με ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της επίθεσής του στη  Γάζα, το περασμένο καλοκαίρι, την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τέσσερα παιδιά στην παραλία της Γάζας και τραυμάτισε αρκετά άλλα.


Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεση, η οποία οδήγησε στο θάνατο των τεσσάρων αγοριών ηλικίας μεταξύ 9 και 11,  ήταν ένα "τραγικό ατύχημα".

Ένας μέρος του απολογισμού της έρευνας  δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τον στρατιωτικό εκπρόσωπο  Lt Col Peter Lerner, ο οποίος δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο ένα "στρατόπεδο, το οποίο ήταν γνωστό ότι ανήκε στη Ναυτική Αστυνομία της Χαμάς και τις Ναυτικές Δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένων και των ναυτικών κομάντο) ".

Αλλά οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη σκηνή αμέσως μετά την επίθεση - συμπεριλαμβανομένου ενός ρεπόρτερ από την Guardian – είδε απλώς μια μικρή και ερειπωμένη καλύβα ενός ψαρά, που περιείχε μερικά εργαλεία, όπου τα παιδιά έπαιζαν κρυφτό.
Ο Mohammad Ramiz Bakr, 11 ετών, ο Ahed Atef Bakr και ο Zakariya Ahed Bakr,10 ετών και ο Ismail Mahmoud Bakr, 9 ετών, σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από τις εκρήξεις. Τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν τρέχοντας από την παραλία, αφού σκοτώθηκε το πρώτο παιδί .


Τρεις άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση: ο Hamad Bakr, 13 ετών, χτύπηθηκε από οβίδα στο στήθος, ο ξάδερφός του Motasem, 11 ετών, τραυματίστηκε στο πόδι και στο κεφάλι και ο Mohammad Abu Watfah, 21 ετών, οποίος χτυπήθηκε από οβίδα στο στομάχι του.

Το συμπέρασμα της ισραηλινής στρατιωτικής έρευνας, έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ είναι κάτω από  προκαταρκτική έρευνα, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να διαπιστωθεί κατά πόσον διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα - τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Η διαπίστωση αυτή αναπόφευκτα θα θέσει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ερευνά περιστατικά κατά τα οποία σκοτώθηκαν άμαχοι.

Σκληρά φώτα δημοσιότητας και σκληρή κριτική στη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού  ρίχτηκε τον περασμένο μήνα με τη δημοσίευση μαρτυριών δεκάδων στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Γάζα - οι οποίες συγκεντρώνονται από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Breaking the Silence» -  οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι ο ισραηλινός στρατός δεν εκπλήρωσε καμία από  τις υποχρεώσεις του για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη επίθεση των 50 ημερών, εκ των οποίων 1.492 ήταν άμαχοι, 605 μαχητές και 123 μη επαληθευμένοι.


kids.gazabeach2


Η δήλωση της Πέμπτης από τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις , αναφέρει ότι το συμπέρασμα  προέκυψε μετά από  «εκτεταμένη ποινική έρευνα».

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας», προσθέτει η δήλωση, «συλλέχτηκαν μαρτυρίες από ένα μεγάλο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης».

Η δήλωση αναφέρει:

«Επίσης, εξετάστηκε μια εκτεταμένη σειρά από έγγραφα σχετικά με την επίθεση, μαζί με βίντεο, που δείχνουν την επίθεση σε πραγματικό χρόνο, καθώς και εικόνες από τα  μέσα ενημέρωσης και βίντεο που είχαν καταγράψει τμήματα του περιστατικού. Έγιναν προσπάθειες να συγκεντρωθούν και μαρτυρίες από τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν, όπως έλεγαν, μάρτυρες στο περιστατικό. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε η συγκέντρωση μαρτυριών από τρεις μάρτυρες.  Δυστυχώς, παρά την εκ των προτέρων οργάνωση, οι μάρτυρες τελικά αρνήθηκαν να συναντήσουν τους ερευνητές και επέλεξαν να δώσουν ένορκες καταθέσεις  για το περιστατικό.»

Παρά το γεγονός ότι στην επίθεση ήταν μάρτυρας και ένας δημοσιογράφος της Guardian, δεν έγινε καμία προσπάθεια από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς ερευνητές να ζητήσουν μια δήλωσή του.

Η δήλωση του IDF συνεχίζει:

«Από τις αντικειμενικές διαπιστώσεις που συλλέχθησαν από τους ερευνητές, αποκαλύφθηκε, ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια περιοχή, που από καιρό ήταν γνωστό, ότι αποτελούσε ένα στρατόπεδο που ανήκε στην Ναυτική Αστυνομία της Χαμάς και τις Ναυτικές Δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών κομάντο) και την οποία  χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά  μαχητές».

Η καλύβα, ωστόσο, ήταν σε κοινή θέα από τα γύρω ξενοδοχεία που στέγαζαν διεθνείς δημοσιογράφους, κανένας από τους οποίους δεν ανέφερε, ότι είδε μαχητές στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης.

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει:

«Το εν λόγω στρατόπεδο  εκτείνεται κατά το μήκος του λιμενοβραχίονα της παραλίας της πόλης της Γάζας, είναι κλειστό με ένα φράχτη και σαφώς διαχωρισμένο από την παραλία που εξυπηρετεί τον άμαχο πληθυσμό. Η Επιτροπή διαπίστωσε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της έρευνας (συμπεριλαμβανομένων των ένορκων βεβαιώσεων που προβλέπονται από παλαιστίνιους μάρτυρες), ότι το στρατόπεδο ήταν γνωστό στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ως στρατόπεδο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Ναυτική Αστυνομία της Χαμάς.
  Το IDF διεξήγαγε μια σειρά επιθέσεων κατά του στρατοπέδου και κάτι ημέρες πριν από το περιστατικό. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίθεσης, η οποία έλαβε χώρα την ημέρα πριν από το περιστατικό (15 του Ιούλη του 2014), ένα κοντέινερ που βρισκόταν στο εσωτερικό του στρατοπέδου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση των στρατιωτικών προμηθειών, δέχθηκε επίθεση».

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί έχουν αρκετές αντιθέσεις και έρχονται σε σύγκρουση  με όσα οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να δουν εκείνη την ημέρα.

Ο κυματοθραύστης είναι εύκολα προσβάσιμος από έναν παράδρομο και βρίσκεται επίσης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της δημόσιας παραλίας στο λιμάνι της Γάζας και προσβάσιμος, όχι μόνο για τους αλιείς που το χρησιμοποιούν, αλλά και για τους ντόπιους Παλαιστίνιους  που έρχονται για να κάνουν ηλιοθεραπεία και να βουτήξουν στην θάλασσα από αυτόν.

Το κοντέινερ, που περιγράφεται στην ισραηλινή έρευνα, επίσης δεν φάνηκε να εμπεριέχει κανένα στρατιωτικό εξοπλισμό.


Περιγράφοντας τη στιγμή της επίθεσης το IDF συνεχίζει:

«Στις 16 Ιουλίου, η εναέρια επιτήρηση εντόπισε ορισμένα άτομα να εισέρχονται στο στρατόπεδο με τροχάδην. Τα άτομα αυτά εισήλθαν σε ένα υπόστεγο που γειτνιάζει με το κοντέινερ, που είχε δεχθεί επίθεση μια ημέρα πριν. Στο πλαίσιο της ανωτέρω αξιολόγησης των πληροφοριών, αυτά τα άτομα  θεωρήθηκε, ότι είναι μαχητές των Ναυτικών Δυνάμεων της Χαμάς, που είχαν φθάσει στο στρατόπεδο, προκειμένου να προετοιμαστούν για να εκτελέσουν την προαναφερθείσα στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραηλινού Στρατού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα άτομα δεν είχαν αναφερθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ως παιδιά.»

«Υπό το φως των ανωτέρω, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια εναέρια επίθεση κατά τα αριθμητικά άτομα, που είχαν εντοπιστεί, αφού είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για την επίθεση, και μετά αφού είχε αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει μη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Όταν ένα από τα εντοπισμένα άτομα εισήχθη στοιχεία στα ερείπια του κοντέινερ, που είχε δεχθεί επίθεση την ημέρα πριν από το περιστατικό, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον αέρα προς το κοντέινερ και το διπλανό υπόστεγο. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, φάνηκε, ότι χτυπήθηκε ένα από τα προσδιορισμένα άτομα. Μετά από αυτή την επίθεση, τα υπόλοιπα άτομα,  άρχισαν να τρέχουν προς την κατεύθυνση της εξόδου του στρατοπέδου. Λίγο πριν την έξοδό τους από το στρατόπεδο, ένας επιπλέον πυραύλος εκτοξεύθηκε από τον αέρα προς το μέρος τους, ο οποίος έπληξε τα εν λόγω άτομα, αφού είχαν εξέλθει από το στρατόπεδο».

Αυτό που δεν είναι σαφές από την ισραηλινή έκθεση είναι ο λόγος που οι ισραηλινοί παρατηρητές  δεν είχαν δει τα παιδιά που έπαιζαν στην παραλία πριν από την επίθεση,  και κατά πόσο τα άτομα που  είδαν να τρέχουν  (όπως δήλωσαν)  δεν ήταν τα παιδιά.

αναδημοσίευση από OMNIATV Περισσότερα...
Παλαιστινιακές οργανώσεις καταδικάζουν τη συλλογική αποτυχία να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη σφαγή του 2014

Ανακοίνωση παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα κατά την ημέρα της Νάκμπα, 15/5/2015

Καθώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν την επέτειο της Νάκμπα, της καταστροφής του 1948 όταν περισσότεροι από 700.000 ντόπιοι Παλαιστίνιοι υπέστησαν εθνοκάθαρση διωκόμενοι από τα σπίτια τους από τη σιωνιστική πολιτοφυλακή και αργότερα από το κράτος του Ισραήλ, η ζωή στην κατεχόμενη και πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας φτάνει σε θανάσιμο σημείο καμπής, όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Περισσότερα...
Έκθεση: "Το Ισραήλ στόχευε άμεσα τα παιδιά στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014"



της Ράνια Χάλεκ (μετάφραση-επιμέλεια: Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα")

Το Ισραήλ σκόπιμα έβαλε στο στόχαστρο τα παιδιά της Γάζας το προηγούμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με μία νέα έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Άμυνα για τα Παιδιά της Παλαιστίνης  (DCI-P).

Από τους 2.220 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς,  διάρκειας 51 ημερών, οι 1.492 ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 547 παιδιά. Ως άμεσο αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σκοτώθηκαν συνολικά 535 από αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, το 68% των παιδιών, που το Ισραήλ δολοφόνησε στη Γάζα, ήταν ηλικίας κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με την έκθεση. Άλλα 3.374 παιδιά τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πάνω από 1.000 που υπέστησαν διά βίου αναπηρίες, ενώ για πολλά από αυτά απαιτείται ιατρική περίθαλψη που είναι απροσπέλαστη στη Γάζα, λόγω του καταστροφικού ισραηλινού αποκλεισμού που απομένει να αρθεί. Συνολικά 373.000 παιδιά υποφέρουν από βαθιά ψυχολογικά τραύματα και χρειάζονται απεγνωσμένα ψυχοκοινωνική στήριξη που επίσης είναι αδύνατο να τους παρασχεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.


Πουθενά δεν ήταν ασφαλή τα παιδιά

Ως επιλογή τακτικής, το Ισραήλ σκόπιμα και αδιακρίτως έβαλε στο στόχαστρο τους χώρους όπου τα παιδιά υποτίθεται ότι αισθάνονται πιο ασφαλή. Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, όπως αναφέρει η έκθεση.Παιδιά συνθλίφτηκαν μέχρι θανάτου ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους, διαμελίστηκαν ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους και κομματιάστηκαν ενώ έπαιζαν σε παιδικές χαρές. Τουλάχιστον 18 παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ως στόχο σχολεία. Για τα παιδιά της Γάζας, πουθενά δεν υπήρχε ασφάλεια από την ισραηλινή βία. 


kids5

Εξίσου συγκλονιστική με τοn θάνατο παιδιών είναι η ποικιλία των όπλων που το Ισραήλ χρησιμοποίησε εναντίον τους.Τουλάχιστον 225 παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές “ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους ή αναζητούσαν καταφύγιο, συχνά την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, έπαιζαν ή κοιμούνταν”, μας ενημερώνει η έκθεση. Μια έρευνα από το Associated Press απέδωσε ανάλογα στοιχεία, διαπιστώνοντας ότι 844 Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του συνόλου των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτικών κατοικιών αμάχων, “συμπεριλαμβανομένων 19 βρεφών και 108 παιδιών προσχολικής ηλικίας, από 1 ως 5 ετών.”

”Το Ισραήλ προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στόχευση κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας με το επιχείρημα - χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία - ότι μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, μην έχοντας έτσι καμία άλλη επιλογή από το να ανοίξει πυρ κατά παιδιών. Η DCI-P αμφισβητεί έντονα αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας:«Η ρητορική που εκφράστηκε από ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τις “ανθρώπινες ασπίδες” κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από γενικεύσεις που υπολείπονται του απαιτούμενου, από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ακριβούς υπολογισμού για τον καθορισμό ενός στόχου ως καθαρά στρατιωτικού. Ακόμη και αν υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η Χαμάς ή άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, αυτό δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς δικαίου, ούτε δικαιολογεί επιθέσεις σε αμάχους ή πολιτικές δομές.»

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ είναι που έχει ένα μακρύ και τεκμηριωμένο ιστορικό  χρησιμοποίησης των παλαιστινίων παιδιών ως ανθρώπινων ασπίδων, και η επίθεση του περασμένου καλοκαιριού δεν αποτέλεσε εξαίρεση, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση της DCI-P. Η DCI-P αποδίδει τις αδιάκριτες και σκόπιμες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον κατοικιών αμάχων και σχολείων στη Γάζα στο δόγμα Dahiya.Με το όνομά του να προέρχεται από τη γειτονιά Dahiya στη Βηρυτό, την οποία το Ισραήλ κατέστρεψε σκοπίμως κατά την επίθεση του 2006 στο Λίβανο, το δόγμα Dahiya αναφέρεται στη διακηρυγμένη τακτική του ισραηλινού στρατού να αναπτύσσει σαρωτική ισχύ κατά πολιτικών υποδομών.

Η αβάσιμη κατηγορία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων για “ανθρώπινες ασπίδες”  δεν είναι παρά μια προσπάθεια να συγκαλύψει μια στρατιωτική τακτική που συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.


“Άμεσες επιθέσεις” από μη επανδρωμένα αεροσκάφη


Άλλα 164 παιδιά έγιναν “άμεσος στόχος και σκοτώθηκαν” από επιθέσεις ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στα σπίτια τους και στο δρόμο ενώ προσπαθούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο, σύμφωνα με την DCI-P.

Η DCI-P εμφανίζεται ιδιαίτερα  θορυβημένη από τον υψηλό αριθμό των παιδιών που δέχτηκαν επίθεση από drones καθώς τα ισραηλινά drones προσφέρουν σαφέστατα ξεκάθαρες εικόνες των ανθρώπων στο έδαφος σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, ισραηλινοί αξιωματούχοι καυχώνται συχνά ότι οι επιθέσεις με drones είναι ανώτερες από άλλες μεθόδους πολέμου λόγω της χειρουργικής τους ακρίβειας, υποστηρίζει η DCI-P, γεγονός που υποδηλώνει  ότι το Ισραήλ σκόπιμα έβαλε στο στόχαστρο παιδιά σε επιθέσεις με drones.

Μία από τις πολλές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση της DCI-P είναι ο θάνατος του 9χρονου Ραμπί Κασέμ Ραμπί Αμπου Ρας,  που διαμελίστηκε από ισραηλινό drone καθώς έτρεξε προς ένα ασθενοφόρο, μετά από μια ισραηλινή οβίδα που έπεσε κοντά σε αυτόν και τη μητέρα του.“Τα χέρια και τα πόδια του είχαν ακρωτηριαστεί. Το σώμα του είχε κοπεί στα δύο με το κάτω μέρος να έχει γίνει κομμάτια. Ούρλιαξα.”, διηγήθηκε η μητέρα του, Αϊσά Αμπού Ρας,  σε μια συνέντευξη με την DCI-P. “Φώναξα το ασθενοφόρο. Έτρεξα προς το προσωπικό του ασθενοφόρου και τους είπα τι έγινε αλλά απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το σημείο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον ισραηλινό στρατό.”


kids1

Η Αϊσά και ο Ραμπί επέστρεφαν σε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ αφού είχαν μαζέψει κάποια αντικείμενα από το σπίτι τους που εγκατέλειψαν στην Ουμ Νασρ, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ισραηλινό drone εξαπέλυσε επίσης τον πύραυλο που ισοπέδωσε το σπίτι του Ίσαμ Τζούντα, στις 24 Αυγούστου, σκοτώνοντας τη σύζυγό του Ραβίγια και 4 από τα 5 παιδιά τους που έπαιζαν όλα μαζί στην αυλή της οικογένειας στη γειτονιά Ταλ αλ-Ζαατάρ της Γάζας.Η οικογένεια Τζούντα ήταν μία μόνο από τις περίπου 140 οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, εν μέρει ή ολοσχερώς, από το Ισραήλ, το περασμένο καλοκαίρι.

Μια άλλη ήταν η οικογένεια Ελ Φαρά που έχασε 9 μέλη της, την 1η Αυγούστου, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά ηλικίας από 4 ως 15 ετών, σε μια επίθεση με drone που έγινε ενώ η οικογένεια έτρεχε στο δρόμο για να γλυτώσει από δύο προηγούμενες επιθέσεις με drones που έπληξαν το σπίτι τους μέσα στη νύχτα και χωρίς καμία προειδοποίηση, σύμφωνα με την DCI-P.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η χρήση από το Ισραήλ ρομποτικής πολεμικής τεχνολογίας εναντίον των Παλαιστινίων έχει κλιμακωθεί δραματικά, με κάθε νέα στρατιωτική επίθεση στη Γάζα να βασίζεται περισσότερο σε drones από την προηγούμενή της. Το 37% όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα, κατά την επίθεση του περασμένου καλοκαιριού ( ή 840 άνθρωποι) έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με drones. Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας drones παγκοσμίως, το Ισραήλ επωφελείται στο μέγιστο βαθμό από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δολοφονία παιδιών.


“Τεχνητή ανθρωπιστική κρίση”


Οι βόμβες έχουν σταματήσει προς το παρόν αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν λόγω του 8ετούς αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ σε συνεργασία με την Αίγυπτο.Οι συνθήκες στη Γάζα είναι τόσο απελπιστικές που 46 διεθνείς οργανώσεις αρωγής ζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει και που η DCI-P αποκαλεί “τεχνητή ανθρωπιστική κρίση.”

Μετά τη μετατροπή μεγάλου μέρους της Λωρίδας της Γάζας σε ερείπια, το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει στην περιοχή την είσοδο απόλυτα αναγκαίων υλικών για την ανοικοδόμηση αφήνοντας 108.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, άστεγους. Ως συνέπεια αυτού, 4 βρέφη των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από το Ισραήλ πέρυσι πέθαναν από υποθερμία λόγω έλλειψης κατάλληλου καταλύματος. Το μικρότερο ήταν μόλις ενός μήνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Άλλα παιδιά έχουν σκοτωθεί από μη εκραγέντα ισραηλινά πυρομαχικά που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Τον Οκτώβριο το τελευταίο από αυτά, ο 4χρονος Μουχάμεντ Σαμί Αμπού Τζαράντ, σκοτώθηκε από μια μη εκραγείσα χειροβομβίδα που άφησαν πίσω τους ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει το σπίτι του στην Μπέιτ Χανούν στη διάρκεια της χερσαίας εισβολής, όπως πληροφορεί η DCI-P.


Πόλεμος εναντίον ενός γκέτο


Η αγριότητα της βίας του Ισραήλ κατά των παλαιστινίων παιδιών μπορεί να έφτασε  σε νέα ύψη το 2014, αλλά η DCI-P σημειώνει ότι η βαρβαρότητα αυτή δεν είναι παρά τμήμα μιας συνεχιζόμενης και συστηματικής εκστρατείας.

“Από το 2000 μια γενιά παιδιών [στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα] έχουν πυροβοληθεί, έχουν χτυπηθεί από οβίδες και έχουν βομβαρδιστεί”, σύμφωνα με την έκθεση. “Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι έχουν σκοτώσει πάνω από 1.950 παλαιστίνια παιδιά που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας”, συμπληρώνει. Πράγματι, από το 2006 η Γάζα έχει υποβληθεί σε έξι καταστροφικές στρατιωτικές επιθέσεις από το Ισραήλ, που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες παιδιά.Η Γάζα είναι το σπίτι 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, το 80% των οποίων είναι πρόσφυγες. Οι οικογένειές τους είχαν απελαθεί βίαια από το σημερινό Ισραήλ όπου τους απαγορεύεται η επιστροφή καθώς δεν είναι εβραίοι. Εν τω μεταξύ, 43% των κατοίκων της Γάζας είναι κάτω των 14 ετών. Ο συνεχής πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος κατά ενός γκέτο προσφύγων.

kids6

Πράγματι, ο ισραηλινός στρατός πρόσφατα απάλλαξε τον εαυτό του από κάθε κατηγορία για τη συμπεριφορά του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, κατά την 1η  Αυγούστου, μια μέρα που αναφέρεται από τους Παλαιστίνιους ως “μαύρη Παρασκευή”. Είναι η μέρα που ο ισραηλινός στρατός εφάρμοσε την Οδηγία Χάνιμπαλ, ένα στρατιωτικό πρωτόκολλο που απαιτεί την εξαπόλυση τεράστιας δύναμης πυρός για την πρόληψη της αιχμαλωσίας ισραηλινού στρατιώτη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη δολοφονία του στρατιώτη και εκατοντάδων αμάχων κατά τη διαδικασία.Για να αποφευχθεί η αιχμαλωσία ενός στρατιώτη που εσφαλμένα πιστευόταν ότι είχε συλληφθεί από παλαιστίνιους μαχητές, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ανηλεώς τη Ράφα σκοτώνοντας 190 Παλαιστίνιους σε λιγότερες από 48 ώρες, ανάμεσα στους οποίους και τουλάχιστον 49 παιδιά μόνο την 1η Αυγούστου, όπως επισημαίνει η DCI-P. Με τα νεκροτομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναγκάστηκαν να αποθηκεύσουν πτώματα σε ψυγεία τροφίμων και παγωτών λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών.Η εσωτερική έρευνα του ισραηλινού στρατού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η σφαγή ήταν “αναλογική”.

Η έκθεση της DCI-P καταλήγει με μια έκκληση για διεθνή δράση προκειμένου να αρθεί ο  αποκλεισμός στη Γάζα και να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του:

“Η συνεχιζόμενη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει δικαιοσύνη και λογοδοσία πρόσφερε σιωπηρή έγκριση της επίμονης άρνησης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων”, συμπληρώνει η DCI-P. “Χωρίς τον τερματισμό του ισχύοντος καθεστώτος της συλλογικής τιμωρίας, των στοχευμένων δολοφονιών και των συχνών στρατιωτικών επιθέσεων, η κατάσταση για τα παιδιά της Γάζας εγγυημένα θα επιδεινωθεί περαιτέρω.”

Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα"

Περισσότερα...
unrwalogo 1

 Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015  

 O Οργανισμός Αρωγής και Έργων  των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δήλωσε την Κυριακή ότι oι οικογένειες στη Γάζα που έχουν πληγεί από την ισραηλινή επίθεση, το καλοκαίρι του 2014, χρειάζονται επειγόντως βοήθεια αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα χρειάζονται το πρώτο τρίμηνο του 2015 για να την επισκευή σπιτιών με μικροζημιές, και για την παροχή  επιδοτήσεων ενοικίου σε οικογένειες προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων οικογενειών που έφυγαν από τα Συλλογικά Κέντρα (CCS) της UNRWA και βρήκαν εναλλακτικά καταλύματα ενοικίασης .

Η UNRWA εξήγησε, σύμφωνα με το πρακτoρείο Al Ray, ότι χιλιάδες οικογένειες περιμένουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χρήματα:

"Αν δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση της παροχής επιδοτήσεων ενοικίου, οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εγκατέλειψαν τα συλλογικά μας κέντρα και βρήκαν εναλλακτική στέγη, μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε αυτά τα κέντρα."

O UNRWA έχει λάβει μόνο 135 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας ένα έλλειμμα 585 εκατομμυρίων δολαρίων.

gazapostopedgealray

Λόγω της έλλειψης κεφαλαίων τον περασμένο μήνα, o UNRWA ανακοίνωσε πρόσφατα την αναστολή του προγράμματος βοήθειας σε μετρητά για την υποστήριξη και τις επισκευές και για τις παροχές επιδομάτων ενοικίασης στις οικογένειες προσφύγων στη Γάζα.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του οργανισμού, η οποία συνήφθη τον Δεκέμβριο, 96.000 κατοικίες Παλαιστινίων προσφύγων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων από το Ισραήλ, το περασμένο  καλοκαίρι, και περισσότερα από 720 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης.

imemc Περισσότερα...

230814 mo 00 1


Ο Εθνικός Σύλλογος Δικηγόρων (NLG) υπέβαλε έκθεση προς τον εισαγγελέα του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), η οποία καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Ισραήλ, ότι η ισραηλινή επίθεση  στη Γάζα, το περασμένο καλοκαίρι,  ήταν μια πράξη «αυτοάμυνας».


Δεδομένου ότι το δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της , αρχής γενομένης στις 13 Ιουνίου το 2014, το Ισραήλ προσπάθησε να αποκρούσει μια πλήρη έρευνα με τον ισχυρισμό ότι η επίθεση των 51 ημερών ήταν μια πράξη αυτοάμυνας.

Ο Εθνικός Σύλλογος Δικηγόρων, μια αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, έστειλε την έκθεσή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στον υπουργό  Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του δικαιολογώντας τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις , που άφησαν περισσότερους από 2.200 ανθρώπους νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς άμαχοι.  

Στη συνοδευτική επιστολή τους προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Λευκό Οίκο, ο NLG σημειώνει ότι πολλές σεβαστές πηγές έχουν αναφέρονται σε εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Το βασικό επιχείρημα, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προστάτευαν τους πολίτες του Ισραήλ από τις ρουκέτες της Χαμάς, ήταν τόσο πανταχού παρόν στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης έτσι ώστε να επισκιάσει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου", δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης και  δικηγόρος Τζέιμς Μαρκ Λίας. "Αλλά τα πραγματικά και νομικά στοιχεία δεν φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτοάμυνας'.

Οι ισραηλινές επιθέσεις ήρθαν πρώτες

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων (όπως αναφέρθηκε από το ισραηλινό  think-tank, Κέντρο Πληροφόρησης Μυστικών Υπηρεσιών και Τρομοκρατίας Μέιρ Αμίτ) στις αρχές Ιουλίου 2014, κατά την έναρξη της ισραηλινής Επιχείρησης "Protectine edge", η έκθεση του NLG δείχνει ότι οι εναέριες και οι χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιήθηκαν πριν από οποιαδήποτε εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς.

"Η εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς δεν πραγματοποίηθηκε ούτε σε πραγματικό ούτε σε επικείμενο χρόνο,  όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στη Γάζα, σκοτώνοντας ένα μέλος της Χαμάς και τραυματίζοντας σοβαρά τρεις αμάχους στις 11 Ιουνίου," αναφέρει η έκθεση. "Ούτε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση στη Δυτική Όχθη, στις 13 Ιουνίου 2014. Οι ισραηλινές επιθέσεις δεν ήταν απαραίτητο να σταματήσουν τις ρουκέτες, επειδή δεν είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες από τη Χαμάς ή από άλλες ομάδες, ούτε υπήρχε επικείμενη απειλή για κάτι τέτοιο, εκείνη τη στιγμή."

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ, Fatou Bensouda, άνοιξε μια "προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στην Παλαιστίνη" , την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε υποστηρίζοντας ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται ενάντια σε όλους εκείνους που επιθυμούν να τρομοκρατούν και να επιτίθενται κατά των πολιτών του, κατά του εδάφους του. "

Αντίθετα, η έκθεση του Εθνικού Συλλόγου Δικηγόρων  σημειώνει ότι προηγούμενες δηλώσεις του Νετανιάχου αντιφάσκουν  με τον ισχυρισμό ότι η άμυνα ήταν το κίνητρο για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα,  όπως η δήλωσή του  ότι επιθυμεί να διαλύσει την "συναινετική κυβέρνηση" που σχημάτισε η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς.

Ο NLG επισημαίνει ότι σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τις διαπιστώσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, μια δύναμη κατοχής δεν μπορεί να δικαιολογεί μια εισβολή με τον ισχυρισμό της αυτοάμυνας.

Άλλωστε, το Καταστατικό της Ρώμης, που καθόρισε τη σύσταση του ΔΠΔ,  προβλέπει ότι οι ενέργειες που βασίζονται στην αυτοάμυνα  μπορεί επίσης να είναι εγκληματικές, εξηγεί η έκθεση. Στόχευση των αμάχων και των πολιτικών υποδομών και χρήση όπλων αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αναλογικότητας.

Ο Εθνικός Σύλλογος Δικηγόρων, ιδρύθηκε το 1937 και έχει μια μακρά ιστορία στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο εξωτερικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 electronicintifada

shiptogaza.gr

Περισσότερα...

των Πάτρικ Στρίκλαντ* και Εζ Ζανούν* (μετάφραση: Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" )

Πόλη της Γάζας
Φεβρουάριος  2015

1deeb al aajleh

O Ντιμπ αλ-Ααζλέχ (φωτογραφία) έχει επιζήσει από κάθε πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων - από  την εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης το 1948  (Νάκμπα) έως σήμερα.

"Έζησα τους πολέμους, τις ιντιφάντα, τα πάντα, αλλά τίποτα δεν ήταν τόσο φρικτό όσο αυτή η τελευταία επίθεση" είπε ο αλ-Ααζlέχ, 74 ετών, κάτοικος της συνοικίας Σουτζάγια, στην πόλη της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τη γειτονιά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της επίθεσης των 51 ημερών στη Γάζα. Στις 20 Ιουλίου, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τη συνοικία, βόμβες έπεφταν στα σπίτια και τα τανκ σφυροκοπούσαν ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών. Δεκάδες κάτοικοι σκοτώθηκαν και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η πλειοψηφία των κατοικιών στο ανατολικό τμήμα της περιοχής έχει γκρεμιστεί και κάθε κτίριο φέρει τρύπες από σφαίρες και σημάδια από τις επιθέσεις με πυραύλους. Σε ολόκληρη τη συνοικία, δεκάδες τζαμιά, πολλά σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και ένα νοσοκομείο μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων.

Απανθρακωμένες οικογενειακές φωτογραφίες, κατεστραμμένα έπιπλα, γκρεμισμένα κλιμακοστάσια και χαλάκια προσευχής, φαίνονται μέσα στα συντρίμμια.Καθώς η πολιορκία του Ισραήλ περιορίζει σημαντικά τις προμήθειες των οικοδομικών υλικών να περάσουν στη Γάζα και οι δωρήτριες χώρες αδυνατούν να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες για ανοικοδόμηση, οι οικογένειες κάθονται σε πλαστικές καρέκλες μπροστά από τα κατεστραμμένα σπίτια τους και περιμένουν.

Εκτοπισμός

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης και πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

"Εμείς δεν πήγαμε στα σχολεία, είπε ο Αλ-Ααζλέχ, προσθέτοντας ότι έφυγαν στις 20 Ιουλίου όταν εντάθηκαν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Σουτζάγια. "Μείναμε με φίλους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε μια ασφαλέστερη περιοχή [της πόλης της Γάζας]. Ήρθαμε στο σπίτι μετά το τέλος του πολέμου και βρήκαμε όλο το σπίτι κατεστραμμένο. "

"Μετά από αυτό, έπρεπε να νοικιάζουμε σπίτια σε διάφορα μέρη της Γάζας," είπε, εξηγώντας ότι στο σπίτι έμεναν περισσότεροι από πενήντα από τους συγγενείς του. "Εδώ ζούσαμε με τη γυναίκα μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Έχουν όλοι φύγει τώρα."

Καθώς τελειώνουν τα χρήματα για ενοίκια, ο αλ-Aαζλέχ και η οικογένειά του έχουν αρχίσει, ένας-ένας, να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

"Ήρθα πίσω πρώτος και είμαι ο μόνος που ζει στον πρώτο όροφο" εξήγησε. "Τώρα ο γιος μου και τα παιδιά του επιστρέφουν στον δεύτερο όροφο. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε ή να έχουμε θέρμανση."

Η οικογένεια αλ-Ααζλέχ - αρχικά από τη Γιάφα, αλλά εκτοπισμένοι στη Γάζα από το 1948 - περίμεναν για οικονομική βοήθεια από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ωστόσο, λόγω ελλείματος στον προϋπολογισμό, η UNRWA σταμάτησε, τον περασμένο μήνα, τη βοήθεια σε χιλιάδες οικογένειες στη Γάζα, όπως στην οικογένεια του αλ-Aαζλέχ, της οποίας τα σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Περίπου 2.257 Παλαιστίνιοι , η συντριπτική πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στην επίθεση του καλοκαιριού του 2014, σύμφωνα με την OCHA την ομάδα παρακολούθησης του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 338.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν, λέει ο ανθρωπιστικός φορέας συντονισμού "Καταφύγιο της Παλαιστίνης."

"Τίποτα δεν βελτιώνεται"

Περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών και πατώντας πάνω στα ερείπια, στις παρυφές της Σουτζάγια, ο Μοαγιέν αλ-Κεϊσέχ μπήκε στο σπίτι του και χαιρέτησε την δεκαεξαμελή οικογένειά του. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κάθονταν σε πλαστικές καρέκλες γύρω από μια φωτιά.

"Nερό δεν υπάρχει" δήλωσε ο αλ-Κεϊσέχ. "Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς μετά το τέλος του πολέμου. Τίποτα δεν βελτιώνεται."

Αναφερόμενος στα βαριά στρατιωτικοποιημένα σύνορα ανάμεσα στη Γάζα και το σημερινό Ισραήλ, ο αλ-Kεϊσέχ είπε ότι το σπίτι της οικογένειάς του ήταν ένα από τα πρώτα που "καταστράφηκαν εδώ επειδή είναι τόσο κοντά στα σύνορα."

  Ο αλ-Kεϊσέχ, τα παιδιά και τα εγγόνια του έφυγαν στις 20 Ιουλίου, όταν οι ισραηλινές οβίδες χτύπησαν το σπίτι τους. "Έπρεπε να τρέχουμε από σπίτι σε σπίτι", είπε. "Άνθρωποι χτυπήθηκαν από οβίδες δίπλα μας, ο θάνατος υπήρχε παντού."

Η οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι τους όταν έληξε η επίθεση του Ισραήλ στα τέλη Αυγούστου, αλλά λίγα πράγματα είχαν μείνει.

"Όλα τα έπιπλα μας χάθηκαν, τα ρούχα, τα χρήματα, οι εικόνες. Όλα χάθηκαν" είπε ο αλ-Κεϊσέχ.  Είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθείς εδώ. Δεν υπάρχουν πόρτες - άγρια σκυλιά έρχονται τη νύχτα και πρέπει να κλείνουμε τα ανοίγματα."


2mustafa 1

Ο εγγονός του Ντιμπ αλ-Aαζλέχ, ο Μουσταφά, 17 ετών, καθάρισε τον δεύτερο όροφο του σπιτιού της οικογένειάς του, όπου ο ίδιος και οι δεκαπέντε από τους συγγενείς του θα ζήσουν τώρα, αφού έχουν ξεμείνει από χρήματα για να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα κάπου αλλού . "Είναι πολύ επικίνδυνο" είπε. "Ελπίζω ότι δεν θα πέσει, αλλά δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε."

"Οι διεθνείς [ανθρωπιστικές] οργανώσεις, μας έχουν υποσχεθεί χρήματα, αλλά δεν έχει νόημα," πρόσθεσε ο Μουσταφά. "Δεν υπάρχουν χρήματα πουθενά. Δεν έχουμε την δυνατότητα να νοικιάσουμε και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να ζήσουμε εδώ. Πρέπει να αφήσουμε τη μοίρα μας στα χέρια του Θεού."

3ahmed habib

Κάτω στο δρόμο, ο γείτονας του αλ-Aαζλέχ είδε τον 62χρονο πατέρα του να πεθαίνει κατά τη διάρκεια του πολέμου το καλοκαίρι. "Βγήκε έξω από το σπίτι και χτυπήθηκε από ένα τανκ" είπε. "Τον είδα να πεθαίνει με τα ίδια μου τα μάτια."

Ο Αχμάντ, ο οποίος είναι τώρα το παλαιότερο μέλος της οικογένειάς του, λέει ότι δεκαέξι από τους συγγενείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης. "Έμεινα στο σπίτι μου όλη την ώρα" είπε. "Αρνήθηκα να φύγω. Ο πατέρας μου κι εγώ ήμασταν οι μόνοι εδώ μέχρι που σκοτώθηκε. Ήταν μόλις εκατό μέτρα μπροστά μου στο δρόμο, όταν πηγαίναμε έξω για να πάρουμε φαγητό. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του."

4habib family 5

"Είμαστε σαράντα πέντε άτομα που ζούμε σε αυτό το σπίτι, αν βάλεις και τα επτά αδέρφια μου και όλα τα παιδιά τους" είπε ο Αχμάντ, προσθέτοντας ότι παντρεύτηκε τρεις μήνες πριν από τον πόλεμο και έχει ένα μωρό στο δρόμο. "Δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε."

5habib family 3

Ο Αμζάντ Χαμπίμπ 12 ετών, κοιτάζει έξω την κατεστραμένη Σουτζάγια. "Πολλοί από τους φίλους του σκοτώθηκαν" είπε ο Αχμάντ. "Τα παιδιά είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου, διότι πρέπει να ζήσουν με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους." Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 538 παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι.

"Χάσαμε τέσσερα παιδιά μόνο σε αυτό το σπίτι" είπε ο Αχμάντ. ". Ανίψια μου Ήταν όλοι κάτω των δώδεκα ετών. Ήταν τρομοκράτες;. Δεν θέλω να μιλήσω γι αυτό - δεν μου αρέσει να το σκέφτομαι."

"Είδαμε οβίδες και βόμβες να χτυπάνε τη  γειτονιά" είπε ο Αχμάντ. "Ο πατέρας μου κι εγώ είχαμε αποφασίσει ότι τα παιδιά και οι άλλοι συγγενείς θα πρέπει να πάνε κάπου ασφαλέστερα. Στείλαμε τα παιδιά στα σχολεία. Όταν έφευγαν, υπήρχαν πτώματα στους δρόμους. Τι είδους κόσμος είναι αυτός όταν τα παιδιά πρέπει να βλέπουν τα πτώματα των γειτόνων τους στους δρόμους; "

6habib family 6

"Κοιτάξτε εδώ" είπε ο Αχμάντ, δείχνοντας στην απέναντι πλευρά του δρόμου. "Αυτό το σπίτι ισοπεδώθηκε με όλους τους ανθρώπους μέσα. Ζούσε μια ολόκληρη οικογένεια σ' αυτό το σπίτι."

"Ο τρόπος που το Ισραήλ πραγματοποιούσε τις επιθέσεις, από τον αέρα ή το έδαφος, προκάλεσε την κατάρρευση  κτιρίων στα οποία κατοικούσαν ολόκληρες οικογένειες,  σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ισραηλινής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  Β 'Tselem.

7girls shujaiya 1

Ολόκληρες γειτονιές στη συνοικία Σουτζάγια, της πόλης της Γάζας, ισοπεδώθηκαν από ισραηλινές βόμβες και οβίδες. "Εμείς καταφύγαμε στο σχολείο της Λατινικής Εκκλησίας", είπε ο Μοαγιέν αλ-Κεϊσέχ. "Όμως, δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί. Ήταν γεμάτη από ανθρώπους και πολύ κόσμο. Δεκατέσσερις από εμάς ήταν σε ένα δωμάτιο με μια τουαλέτα και έναν νεροχύτη. "

Καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στην περιοχή, η Σουτζάγια  υποβάλεται  σε μια σειρά βομβαρδισμών που περιλαμβάνει εκατό βόμβες του ενός τόνου,  που πέφτουν πάνω στα σπίτια. Δεκάδες σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποιούν σφαγή στη γειτονιά, στις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου. Την επόμενη μέρα, σκοτώνονται τουλάχιστον δεκαεπτά Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εργαζομένων της Σουτζάγια, στις 21 Ιουλίου.

"Πριν από τον πόλεμο αυτή η γειτονιά ήταν παράδεισος"  είπε θλιμμένα ο αλ-Κεϊσέχ. "Συνήθιζα να κάθομαι μπροστά στα σπίτια και να πίνω τσάι και να καπνίζω ναργιλέ. Αλλά το Ισραήλ κατέστρεψε τα πάντα και σκότωσε ό, τι ανέπνεε. Είχα έξι πρόβατα που τα πήγαινα να βοσκήσουν σε αυτό το χωράφι," πρόσθεσε, δείχνοντας ένα κομμάτι γεωργικής γης απέναντι από τα υπολείμματα του σπιτιού του. "Τα πυροβόλησαν και τα σκότωσαν.Το Ισραήλ δεν άφησε πέτρα ανέγγιχτη," είπε.

8shujaiya usa weapons

Πάνω στην πλάκα μιας ισοπεδωμένης πολυκατοικίας,  απέναντι από το σπίτι της οικογένειας αλ-Κεϊσέχ, γράφει: "Όλη αυτή η οικογένεια σκοτώθηκε από όπλα των ΗΠΑ." . "Τότε ήταν που αποφασίσαμε να φύγουμε," είπε.

Στις 14 Ιουλίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη σφαγή του Ισραήλ στη Σουτζάγια, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο Ισραήλ μια αποστολή καυσίμων για μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα. Τα καύσιμα "χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις με αποτέλεσμα τους θανάτους αμάχων και  φρικτούς τραυματισμούς,"  δήλωσε τότε ο Μπράιαν Γουντ, επικεφαλής του Ελέγχου Όπλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Ζούσαμε όλοι εδώ πριν από την επίθεση" είπε ο αλ-Κεϊσέχ, εξηγώντας ότι η σύζυγός του, τα τέσσερα παιδιά και τα δεκατέσσερα εγγόνια του  ζούσαν στο διώροφο σπίτι. "Προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο . Βομβάρδιζαν ακόμη και κατά την κατάπαυση του πυρός. Όταν τελικά επιστρέψαμε στο σπίτι [μετά την κατάπαυση του πυρός] βρήκαμε σκυλιά να ζούνε μέσα."

9alkheyseh family 1

Ο εγγονός του αλ-Κεϊσέχ, ο Βαντί,  γεννήθηκε ενώ οι ισραηλινές βόμβες σφυροκοπούσαν την πολιορκημένη λωρίδα. Μόλις πέντε μηνών, ο Βαντί, πέθανε από το κρύο, στις 13 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Το παιδί απαθανατίστηκε σε μια αφίσα που έφτιαξε ο αλ-Κεϊσέχ, στην παραπάνω φωτογραφία.  "Κανείς δεν νοιάζεται για μας. Κανένας πολιτικός δεν μας έχει επισκεφθεί.  Κανείς από τον ΟΗΕ δεν νοιάζεται. Τι είδους ζωή είναι αυτή;" τόνισε ο αλ-Κεϊσέχ. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο, από την ομάδα παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), σπίτια κατ 'εκτίμηση 600.000 κατοίκων υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Άλλα 22.000 σπίτια έχουν "καταστεί μη κατοικήσιμα", σύμφωνα με την ομάδα.

"Κανείς δεν μας βλέπει εδώ," πρόσθεσε ο αλ-Κεϊσέχ. "Πού είναι οι αραβικές χώρες; Πού είναι η Σαουδική Αραβία; Η Σαουδική Αραβία είναι μια πλούσια χώρα. Εύχομαι ένας ηγέτης από τη Σαουδική Αραβία ή το υπόλοιπο [των αραβικών χωρών] να έρθει να μας δει πώς ζούμε εδώ. Οκτώ από εμάς ζουν σε αυτό το δωμάτιο και οι άλλοι πρέπει να νοικιάσουν κάπου αλλού. "

"Δεν τους νοιάζει" είπε. "Κανένας από την οικογένειά μου δεν ήταν μαχητής της αντίστασης. Κανείς εδώ δεν είχε πολιτικούς δεσμούς. Είμαστε όλοι πολίτες. Γιατί το Ισραήλ μας το κάνει αυτό; "

10img 7477 1


Αν και οι διεθνείς δωρήτριες χώρες υποσχέθηκαν 5.4 δις δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, σε ένα συνέδριο του Οκτωβρίου στο Κάιρο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι μόνο δύο τοις εκατό αυτού του ποσού  είχε παραδοθεί.


"Έχουμε συγγενείς που εξακολουθούν να περιμένουν να ξαναχτιστούν τα σπίτια τους, από την εποχή της Επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι," είπε ο αλ-Κεϊσέχ.  "Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να μπορέσουμε να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή ξανά;"


*Ρεπορτάζ από τον Πάτρικ Στρίκλαντ και φωτογραφίες από τον Εζ Ζανούν 

Ο Πάτρικ Στρίκλαντ είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος και τακτικός συνεργάτης της Electronic Intifada. Website: www.postrickland.com Twitter: P_Strickland_

Ο Εζ Ζνούν, είναι ένας ανεξάρτητος φωτογράφος με βάση τη Λωρίδα της Γάζας. Το έργο του έχει παρουσιαστεί στα The Guardian, APA, ΤΙΜΕ, BuzzFeed, El Mundo, Reuters και πολλά άλλα. Ακολουθήστε το έργο του στο Facebook.


ΠΗΓΗ: electronicintifada

shiptogaza.gr

 

Περισσότερα...
Σελίδα 1 από 59 EναρξηΠροηγουμενο12345678910ΕπομενοΤελος