27 06.2015

O Στόλος της Ελευθερίας III άνοιξε πανιά: #NextPortGaza

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
O Στόλος της Ελευθερίας III άνοιξε πανιά: #NextPortGaza

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 27.06.2015 8:40

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, τέσσερα σκάφη του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙΙ απέπλευσαν από τα ευρωπαϊκά τελικά σημεία αναχώρησης. Μέσω της μη-βίαιης αντίστασης, θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας - ο οποίος συνεχίζεται για 9η χρονιά - πλέοντας, όπως πάντα, από διεθνή ύδατα απευθείας στα παλαιστινιακά ύδατα. Ο στολίσκος αναμένεται να φτάσει στη Γάζα μέσα σε λίγες μέρες.

Στους συμμετέχοντες στο πλοίο περιλαμβάνονται περίπου 50 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, και πολιτικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν 17 χώρες. Αυτός είναι ο τρίτος Στόλος της Ελευθερίας , πέραν των εννέα ενιαίων σκάφη που έχουν πλεύσει προς τη Γάζα, αρχής γενομένης το 2008, όταν κάποια καράβια έφθασαν στο λιμάνι της πόλης της Γάζας φέρνοντας προμήθειες και την αλληλεγγύη προς το λαό της Γάζας. Ένα ψαράδικο, η «Μαριάν του Γκέτεμποργκ» έφυγε από τη Σουηδία το Μάιο, για να ενταχθεί στο στολίσκο, και έχει κάνει πολλές στάσεις κατά μήκος της διαδρομής του σε όλη την Ευρώπη. Η Μαριάν μεταφέρει ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές - που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα - καθώς και ιατρικό εξοπλισμό.

Τρία άλλα ιστιοφόρα (τα Rachel, Vittorio και Juliano ΙΙ) συνοδεύουν τη Μαριάν στην αποστολή της να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 1.800.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα. Με διαφορετικές στρατηγικές και διαφορετικές διαδρομές, θα συνεχίσουμε να πλέουμε έως ότου αρθεί ο αποκλεισμός και ανοίξει το λιμάνι της Γάζας. Πάνω στα πλοία είναι ο Δρ Μπάσελ Γκάτας, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ, καθώς και ο ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Δρ Μονσέφ Μαρζούκι, πρώτος Προέδρος μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011. Επί του σκάφους βρίσκονται επίσης μέλη του κοινοβουλίου από την Ισπανία, την Ιορδανία, την Ελλάδα και την Αλγερία μαζί με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δέκα συμμετέχοντες και το πλήρωμα ήταν σε προηγούμενες αποστολές. Μέσα μαζικής ενημέρωσης επί του στολίσκου είναι το Al Jazeera, το Euronews, η Τηλεόραση Μαορί (Νέα Ζηλανδία), η Al-Quds TV, το Κανάλι 2 TV (Ισραήλ) και το Russia Today (τηλεόραση), καθώς και πολλοί ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Πάνω από 100 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν μια επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini, για την υποστήριξη του Στόλου της Ελευθερίας και απεύθυναν έκκληση για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια  και ότι η διεθνής κοινότητα είναι αλληλέγγυα με τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Ένας πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων θα είναι σύντομα διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://ff3.freedomflotilla.org/

Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 27 Ιούνιος 2015 16:15