17 12.2012

3η ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επιστροφή της

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
3η ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επιστροφή της

Τρίτη 11/12/12: Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης με εκπρόσωπους της Πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη γάζα" επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το υπουργείο κρατούμενων, όπου είχε προσκληθεί σε εκδήλωση που γινόταν με συγγενείς Παλαιστίνιων, που κρατούνται τώρα σε ισραηλινές φυλακές και είχε την ευκαιρία να ακούσει τραγικές ιστορίες κρατουμένων. Το απόγευμα, τα μέλη της αποστολής παρευρέθηκαν σε εκδήλωση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), όπου είχαν προσκληθεί, αφιερωμένη στην αγωνίστρια, γυναίκα - σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης Λέιλα Χάλεντ. Εκεί είχαν την ευκαιρία για μια σύντομη συνάντηση μαζί της. Επίσης, σε ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης ο Ντολφ Σουέρτζο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Λαϊκού Μετώπου και διευθυντής του ραδιοσταθμού του κόμματος, προσέφερε, στα μέλη της ελληνικής αποστολής την σημαία του Λαϊκού Μετώπου.

 

Τέταρτη 12/12/12: Επειδή αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας είναι τα παιδιά, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού και κατακλύζουν τους δρόμους και τις γειτονιές από ζωντάνια, η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε τοπικό σχολείο αγοριών. Εκεί ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχουν 30 αίθουσες και 50 δάσκαλοι περίπου, για 1000 παιδάκια, που μοιράζονται σε δυο βάρδιες. Δίπλα ακριβώς στο σχολείο υπάρχει σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σχετικά καλά οργανωμένος. Επίσης πολύ κοντά υπάρχει ειδικό κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που χρηματοδοτείται από ανθρωπιστικές ΜΚΟ. Η αποστολή επισκέφτηκε το κέντρο, όπου, από υπάλληλους του, παρουσιάστηκε η λειτουργία του και διαπιστώθηκε η πολύ καλή οργάνωση του.

Πέμπτη 13/12/12: Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε την Union of Health Work Committees, οργάνωση που δημιουργήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη πριν από 26 χρόνια από γιατρούς κυρίως του Λαϊκού Μετώπου. Το UHWC λειτουργεί με την ενίσχυση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και με υπεράνθρωπες και ανιδιοτελείς προσπάθειες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει το 2ο σημαντικότερο σύστημα υγείας μετά το κρατικό. Μετά από σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του οργανισμού Δρ Γιουσιφ Αουανταλαχ, και τον γεν. διευθυντή Δρ. Μπασαμ Ελ Μάρσι, γιατρό ορθοπεδικό, έγινε παρουσίαση του έργου και της ιστορίας του οργανισμού. Στη συνέχεια, με την συνοδεία του Δρ. Μπασαμ Ελ Μάρσι, έγινε επίσκεψη στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, το κυριότερο νοσοκομείο του οργανισμού. Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου και της ανέφερε την ιστορία του νοσοκομείου, και τη λειτουργία του κατά τον πόλεμο (το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στα σύνορα), αλλά και στην καθημερινότητα, καθώς και τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο, από τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.


Ακόμη η αποστολή επισκέφτηκε και σύλλογο κρατούμενων στις ισραηλινές φύλακες, όπου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του συλλόγου, της εκτέθηκε η ιδέα πραγματοποίησης μιας θεατρικής παράστασης με πρώην φυλακισμένους, όπου θα παρουσιάζονται οι συνθήκες κράτησης και στην οποία καλό θα ήταν να προσκληθούν όσο το δυνατόν, περισσότεροι διεθνείς, ώστε να διαδώσουν στο εξωτερικό την κατάσταση με τους φυλακισμένους.

Κατά την διάρκεια της διαμονής της ελληνικής αποστολής στη Γάζα, η οποία πλέον έχει επιστρέψει, και όλων των συναντήσεων και επαφών, αξίζει να αναφερθεί η θερμή υποδοχή και η φιλοξενία που της έτυχε, καθώς και η δημιουργία βάσεων για καλύτερη συνεργασία στο μέλλον στα πλαίσια της φιλίας και της αλληλεγγύης και της κοινής θέλησης για ειρήνη με δικαιοσύνη, ευημερία, και ελευθερία χωρίς αποκλεισμό.


Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης
(Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα – Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ)
Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 17 Δεκέμβριος 2012 12:07