12 06.2015

Γάζα: Εκεί που το ψάρεμα είναι αντίσταση

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Γάζα: Εκεί που το ψάρεμα είναι αντίσταση

Πέντε Παλαιστίνιοι ψαράδες τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά,  άλλοι πέντε και ένα παιδί συνελήφθησαν τις τελευταίες δυο βδομάδες, ενώ 35 περιστατικά επιθέσεων από το ισραηλινό ναυτικό έχουν καταγραφεί από το Παλαιστινιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο μέσα στον Μάρτιο. Στην τελευταία επίθεση, που έλαβε χώρα την Τρίτη 2 Ιουνίου, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινιακού ψαροκάικου, που έπλεε 4 μίλια από τις ακτές της Γάζας, και τραυμάτισε δυο ψαράδες, πυροβολώντας τους στα πόδια.


Από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα( 2002), το Ισραήλ έχει εφαρμόσει σταδιακά περιορισμούς στην πρόσβαση των Παλαιστινίων και στη θάλασσα. Τα 20 ναυτικά μίλια επιτρεπόμενης ζώνης αλιείας, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας Γάζας- Ιεριχούς  του 1994 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μειώθηκαν αρχικά σε 12 και το 2006 σε 6  μόλις μίλια. Μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με την «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι» το 2008 , το Ισραήλ απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους ψαράδες να πλέουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 ν.μ., εμποδίζοντάς τους να έχουν πρόσβαση στο 85% των θαλάσσιων περιοχών που δικαιούνταν βάσει της συμφωνίας.

Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στους ψαράδες, αν και καλά καταγεγραμμένες από παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από παρατηρητές, δεν καλύπτονται σχεδόν καθόλου από τα ΜΜΕ.  Τα ισραηλινά πολεμικά στα ύδατα της Γάζας πυροβολούν, βομβαρδίζουν και εκτοξεύουν νερό κατά τους συστηματικά. Ενώ στη συνέχεια τους συλλαμβάνουν και τους κατάσχουν τον εξοπλισμό και τα σκάφη.

Σε τραγικό σημείο η επιβίωση στη Γάζα

Οι περιορισμοί στις ζώνες αλιείας στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, που έχουν επιβληθεί  από τις ισραηλινές δυνάμεις  ως μέρος του  αποκλεισμού της Γάζας, αποτελούν συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας και απαγορεύουν στους ψαράδες της Γάζας  να εργαστούν κερδίζοντας τα προς το ζην αξιοπρεπώς και χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους, να τραυματιστούν ή να συλληφθούν.

Αυτή τη στιγμή στη Γάζα, μετά και την τελευταία ισραηλινή επίθεση τον Αύγουστο του 2014  που άφησε πάνω από 2.100 νεκρούς και πάνω από 11.000 τραυματίες, η ανθρωπιστική κρίση είναι χειρότερη από ποτέ. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στα ερείπια των βομβαρδισμένων σπιτιών τους, η ανεργία και η φτώχεια βρίσκονται στο μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο και η εκπαίδευση, οι παροχές υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, όλα υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι ή ακόμα και οικογένειες, προσπαθούν να ξεφύγουν πληρώνοντας απατεώνες διακινητές που υπόσχονται να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, με κίνδυνο να πνιγούν στη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι, όμως, παραμένουν, και όπως ξέρουν πολύ καλά οι Παλαιστίνιοι να κάνουν, αντιστέκονται με όλα τα μέσα στην ισραηλινή κατοχή και στον αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει.

Παρά την ασφυκτική πολιορκία, ο αποκλεισμένος λαός της Γάζας καταφέρνει να επιβιώνει χάρη στην εφευρετικότητα  και την  επιμονή του. Προκειμένου, όμως, να συνεχίσει να επιβιώνει,  έχει άμεσα ανάγκη από την επαφή και την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως δικαιούται κάθε λαός. Με κλειστά όλα τα χερσαία σύνορα , τα  γειτονικά κράτη και τον ΟΗΕ απρόθυμους να κάνουν κάτι για να αναγκάσουν  το Ισραήλ να εκπληρώσει την υποχρέωσή του προς έναν κατεχόμενο λαό, η νέα αποστολή της Διεθνούς  Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας, την οποία στηρίζει η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»,  είναι ένας  ισχυρός τρόπος για να βγουν στην επιφάνεια τα εγκλήματα της πολιορκίας και ο αποκλεισμός της Γάζας.

Έτσι, ένας μικρός στολίσκος από ψαροκάικα θα σαλπάρει στο τέλος του μήνα για να συναντήσει τα ψαροκάικα της Γάζας που πλέουν στην ίδια θάλασσα. Στην ίδια αυτή θάλασσα που κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να βάζει αποκλεισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή και τους τρόπους στήριξης του εγχειρήματος: Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Άντζελα Ζ. Ιωαννίδου
Μέλος του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας
«΄Ενα Καράβι για τη Γάζα»


αναδημοσίευση από ΕΠΟΧΗ
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2015 09:54