25 10.2013

Ένας χρόνος από την ισραηλινή πειρατεία στο Εστέλ

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Δελτία Τύπου
Ένας χρόνος από την ισραηλινή πειρατεία στο Εστέλ

Καθώς η ανακατασκευή της Κιβωτού της Γάζας συνεχίζεται, παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από τον ισραηλινό αποκλεισμό και που έχουν χειροτερέψει μετά το κλείσιμο της πλειονότητας των τούνελ από το αιγυπτιακό καθεστώς ( συλλογή υπογραφών : http://goo.gl/WpVPru), σήμερα τιμούμε το ένα έτος από την ισραηλινή πειρατεία του ειρηνικού πλοίου υποστήριξης,  Estelle .
Το Estelle ήταν το τελευταίο των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας που προσπάθησε να σπάσει  τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας. Την ημέρα αυτή χαιρετίζουμε όλους όσους εργάστηκαν ή υποστήριξαν το εγχείρημα του Estelle ( συμπεριλαμβανομένου του πρώην Καναδού βουλευτή  Jim  Manly ο οποίος ήταν επί του σκάφους ), και σας διαβεβαιώνουμε  ότι δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι ο αποκλεισμός τελειώσει και όλοι οι Παλαιστίνιοι ξαναβρούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους . Η Κιβωτός της Γάζας χρειάζεται την υποστήριξή σας για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της:

 http://www.gazaark.org/donate/

Με αλληλεγγύη
Συντονιστική Επιτροπή της Κιβωτού της Γάζας
_____________________________________________________________________________________
Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Σουηδικό Ship to Gaza,  για την επέτειο της επίθεσης του Ισραήλ στο Estelle.

Ένα χρόνο μετά την  πειρατεία του Estelle

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : 19/10/2013 21:04

Έχει περάσει ένας χρόνος από την πειρατεία του σουηδικού ιστιοφόρου  πλοίου, S / V Estelle . Η  πειρατεία έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα , 38 ναυτικά μίλια στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας .

Τριάντα άτομα από οκτώ χώρες ήταν επί του σκάφους,  αποφασισμένα να σπάσουν μη-βίαια τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας. Προορισμός ήταν η Γάζα, το λιμάνι της Παλαιστίνης, και το 1,7 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που  ζούσαν υπό πολιορκία για πάνω από έξι χρόνια. Η υποδοχή του σκάφους ήταν έτοιμη. Το Estelle συμβόλιζε την ελπίδα για τον τερματισμό της απομόνωσης και της πολιτικής του διαχωρισμού και ένα τέλος στις καταστροφικές επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία .

Ο ισραηλινός στρατός επέλεξε και πάλι να καταλάβει ένα σκάφος πολιτών,  φορτωμένο με ανθρωπιστικό φορτίο και συμβολικά δώρα από τους πολλούς ανθρώπους που χαιρέτισε και υποστήριξε το  Estelle στο ταξίδι του από τη Σκανδιναβία στην Ευρώπη . Η επιβίβαση ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση  και είναι περιττό να πούμε ότι η επιβίβαση δεν ήταν ειρηνική. Σύμφωνα με το IDF, εβδομήντα στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Τριάντα άτομα πιάστηκαν αιχμάλωτοι και, παρά τη θέλησή τους , οδηγήθηκαν στο Ισραήλ. Όλοι οι ακτιβιστές χωρίς ισραηλινή υπηκοότητα, απελάθηκαν και  τους απαγορευτηκε μελλοντική  είσοδος στο Ισραήλ . Το Ισραήλ κράτησε το S / V Estelle, και το πλοίο είναι τώρα υπό την απειλή  κατάσχεσης . Η τύχη του φορτίου του Estelle παραμένει άγνωστη στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους : Δωρητές καθώς και  αποδέκτες .

Το Estelle ήταν το τελευταίο των πλοίων της Συμμαχίας του  Στόλου της Ελευθερίας που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται τώρα για έβδομη συνεχή χρονιά και έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό μέσα από τις ενέργειες του καθεστώτος της Αιγύπτου, στενεύοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό  γύρω από τις ζωές των ανθρώπων στη Γάζα . Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για τον παλαιστινιακό λαό .

Dror Feiler , Ann Ighe , Βικτόρια Στραντ, εκπρόσωποι του Σουηδικού "'Ενα Καράβι για τη Γάζα"
 
Σύνδεσμος σε εικόνες και έναν κατάλογο των επιβατών και του πληρώματος στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του Estelle:

http://shiptogaza.se/sv/node/1052
 

Σύνδεσμος σε βίντεο για το ταξίδι του Estelle μέσα από την Ευρώπη  από τη σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Laura Arau :
http://www.youtube.com/watch?v=v2bNcDe_tI0
 

Σύνδεσμος για την εκστρατεία υποστήριξης που προέκυψε στο Facebook κατά τις ημέρες πριν και μετά την κατάληψη του Εστέλ :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451936291514720.94643.195473957160956&type=1

gazaark.org/el

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 25 Οκτώβριος 2013 05:24