Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.
Σχετικά άρθρα
Πέμπτη, 30 Δεκέμβριος 2010 16:38

Επέστρεψε στην Τουρκία το Mavi Marmara

Χιλιάδες τούρκοι πολίτες υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης το τουρκικό πλοίο Μάβι Μαρμαρά που τον περασμένο Μάιο επιχείρησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας αλλά δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς στρατιώτες με αποτέλεσμα σκοτωθούν εννέα τούρκοι ακτιβιστές και να βυθιστούν στο ναδίρ οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να υποδεχτούν το πλοίο και όταν αυτό έφτασε εκατοντάδες μπαλόνια αφέθηκαν στον ουρανό, με τους συγκεντρωμένους οι οποίοι κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Το πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" έφτασε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα μετά την πολλοστή απαίτηση της Τουρκίας να απολογηθεί το Ισραήλ για την επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε εννέα τούρκους ακτιβιστές.
Της ΦΑΝΗΣ ΠΑΡΛΗ

Επτά μήνες έχουν περάσει από τη σύλληψη του Γεράσιμου Γεωργάτου στην πορεία αλληλεγγύης για τον Στόλο της Ελευθερίας, και η υπόθεσή του εκκρεμεί ακόμη, καθώς η δίκη του, που είχε οριστεί για την προηγούμενη Πέμπτη, έλαβε μία ακόμη αναβολή. Ο δικηγόρος του, Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στο tvxs.gr για τις κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας πως ο Γεράσιμος «θα έπρεπε να έχει εκατό χέρια για να κάνει όσα του αποδίδονται ταυτόχρονα».


Στις 31 Μαΐου 2010, ο Στόλος της Ελευθερίας επιχειρούσε να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όταν δέχθηκε δολοφονική επίθεση από το ισραηλινό ναυτικό, με θύματα εννιά πολίτες. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα μέλη του Στόλου, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η οποία αντιμετωπίστηκε με σκληρή καταστολή. Όπως περιγράφει ο κ. Παπαδάκης, οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Κάνοντας εκτεταμένη ρίψη χημικών τους ανάγκασαν να διασκορπιστούν, ενώ παράλληλα «χτυπήσαν πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και τον Γεράσιμο Γεωργάτο». «Έχει κακοποιηθεί βάναυσα, όπως προκύπτει και από πιστοποιητικό του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, στο οποίο διακομίστηκε ενώ ήταν κρατούμενος, γιατί ήταν ματωμένος και χτυπημένος», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης.
Δευτέρα, 13 Δεκέμβριος 2010 12:27

Μετά το ρεσάλτο έκαναν και πλιάτσικο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ

Εικόνες καταστροφής και αθλιότητας αντίκρισαν οι Ελληνες εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν νηοψία στα δύο ελληνικά πλοία που μετέφεραν χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα    


Σπασμένες μηχανές, κατεστραμμένα ντεκ, σκισμένοι χάρτες πλοήγησης, «απαλλοτριωμένα» εργαλεία και ανταλλακτικά. Ακόμη και το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τα υλικά οικοδομής έχουν εξαφανιστεί!Τίποτα δεν γλίτωσε από τον... εξονυχιστικό έλεγχο των Ισραηλινών κομάντος στα πλοία που μετέφεραν χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα. Επτά μήνες μετά την αιματηρή επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας», τα ελληνικά πλοία παραμένουν στο λιμάνι της Χάιφα. Παρά τα συνεχή και... προσχώματα που έβρισκαν οι ισραηλινοί προκειμένου να αποτρέψουν τη δυνατότητα επιστροφής των πλοίων, πριν από λίγες μέρες Ελληνες εμπειρογνώμονες κατάφεραν τελικά να πραγματοποιήσουν νηοψία στα δύο πλοία.

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ μάς ενημέρωσε ήδη από τα μέσα Ιουλίου πως τα πλοία αποδεσμεύτηκαν και πως στη διαδικασία επιστροφής τους δεν θα συμμετέχουν η ελληνική και η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά μόνο ο οργανισμός λιμένος στη Χάιφα», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας. «Εκτοτε ξεκίνησε ένας "Γολγοθάς" γραφειοκρατίας από πλευράς Ισραηλινών με συνεχή αιτήματα για προσκόμιση πρωτότυπων εγγράφων των πλοίων, που βέβαια υπήρχαν ως όφειλαν στη γέφυρα του πλοίου τη στιγμή της πειρατείας και προφανώς κατασχέθηκαν, παράλογες απαιτήσεις και ατέρμονες συνεννοήσεις που ούτε και ο Ισραηλινός δικηγόρος που είχαμε ορίσει δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει».

Ακόμα κι όταν οι εμπειρογνώμονες είχαν φτάσει στο Ισραήλ, το εκεί υπουργείο Αμυνας, ζητούσε νέα έγγραφα. Με επιμονή και πίεση, τα κατάφεραν να ανέβουν στα πλοία.

Αλλά, ο... στρατιωτικός βαρκάρης που τους μετέφερε στα πλοία, τους πίεζε αφόρητα να κάνουν το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να τους εξασφαλίζει οποιαδήποτε βοήθεια κατά την αυτοψία, όπως φως στο αμπάρι, ηλεκτρικό για στοιχειώδεις δοκιμές μηχανών ή οργάνων.

Μετά και τα συμπεράσματα των ειδικών, τα μέλη της ελληνικής πρωτοβουλίας συνειδητοποιούν ότι δεν είναι δυνατή η επισκευή των πλοίων και η αυτοδύναμη επιστροφή τους στην Ελλάδα, παρά μόνο με τη βοήθεια ρυμουλκών - όπως συνέβη και με το πλοίο «Mavi Marmara» που έχει επιστρέψει από τον Αύγουστο με την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, τοπικές εταιρίες λιμενικών πρακτόρων σπεύδουν να απαιτήσουν με εκβιαστικό τρόπο τεράστια ποσά, προφανώς με κάλυψη των ισραηλινών αρχών... Παρά τις δυσκολίες, η επιστροφή υπολογίζεται να δρομολογηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2011.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να ξεμπλέξουν από το Ισραήλ τα βαριά πληγωμένα ελληνικά πλοία της σημαντικής ανθρωπιστικής αποστολής και να μην εξαγνίζει αυτούς που τα κατέστρεψαν, αφού βιαιοπράγησαν σε Ελληνες πολίτες», τονίζει ο Βαγγέλης Πισσίας.
Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Νέα αποστολή με 8 πλοία, μεταξύ των οποίων και το αιματοβαμμένο «Μαβί Μαρμαρά», αποφάσισαν να στείλουν οι διεθνείς ακτιβιστές στη Γάζα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στην Αθήνα, εξέφρασαν την πάγια θέση τους να συνεχίσουν «τη μη βίαιη δράση τους» και ζήτησαν από το Ισραήλ να μην ασκήσει βία εναντίον των Εβραίων ακτιβιστών με το καταμαράν "Ειρήνη"». Ανακοίνωσαν επίσης ότι «στον Στολίσκο της Λευτεριάς-2 μετέχουν 8 καράβια μέχρι στιγμής, από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία και Ελβετία, ενώ υπάρχουν συμμετοχές από Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία και από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς από τον Καναδά και τις ΗΠΑ». Οι ακτιβιστές ζήτησαν «από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν το Ισραήλ και να εφαρμόσουν το Διεθνές Δίκαιο και αν δεν το κάνουν, εμείς οι πολίτες θα το κάνουμε». Ο Τούρκος ακτιβιστής Ορούκ Χουσεΐν, που ήταν στην πρώτη αποστολή του «Μαβί Μαρμαρά», αποκάλυψε στην «Ε» ότι το καράβι αυτό «θα πάει ξανά στη Γάζα μόλις αποκατασταθεί η ζημιά στη μηχανή του». Σε ερώτηση της «Ε» γιατί το ξαναστέλνουν, απάντησε ότι «το καράβι, όπως τα άλλα δύο, ανήκουν στον λαό της Παλαιστίνης και εξυπηρετούν τον αγώνα του και την υπόθεσή του».
«ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος»
Σελίδα 1 από 4