21 07.2013

Θυμάται κανείς τη Γάζα;

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Θυμάται κανείς τη Γάζα;


της Eva Barlett.


(Photo by Emad Badwan).


Εν μέσω των αγώνων και των εξελίξεων στην Αίγυπτο, η Γάζα  έχει πάλι ξεχαστεί.
Τα γεγονότα στην Αίγυπτο οδήγησαν αρχικά  σε εικασίες, ότι το πέρασμα της Ράφα θα έκλεινε, οι οποίες σήμερα έγιναν πραγματικότητα.

To πρακτορείο Ma'an   αναφέρει ότι τα σύνορα (η μόνη διάβαση που δεν ελέγχεται άμεσα από τους Σιωνιστές, έμμεσα ναι) έκλεισαν για «λόγους ασφάλειας» εξαιτίας των αναταραχών στη χερσόνησο του Σινά.



Το Press TV αναφέρει ότι «περίπου 800 Παλαιστίνιοι συνήθως πηγαινοέρχονται στην Αίγυπτο , μέσω της διέλευσης της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα που οδηγεί στον υπόλοιπο κόσμο για τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας.»

Eπομένως, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν βρίσκονται μόνο κάτω από έναν 7χρονο αποκλεισμό (και πάνω από μια δεκαετία με όλο και πιο συνεχείς και σφιχτούς περιορισμούς) αλλά είναι για άλλη μια φορά «κλειδωμένοι μέσα» και («κλειδωμένοι έξω» όσοι έτυχαν να βρίσκονται εκτός της Λωρίδας της Γάζας) στη  μικρή αλλά πολυπληθή Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να ξέρουν πότε θα ανοίξει ξανά η φυλακή τους.
 

«Το πιο δύσκολο πράγμα στη Γάζα, είναι πως πρέπει να περιμένουμε για τα πάντα.Κάθε στιγμή είμαστε σε αναμονή, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, χωρίς υπομονή δεν υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να περιμένουμε να επανέλθει το ρεύμα. Πρέπει να περιμένουμε να ανοίξει κάποιο πέρασμα. Πρέπει να περιμένουμε να πάρουμε το μισθό μας (αν βέβαια έχει κάποιος δουλειά, με το 34 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας να βρίσκεται στην ανεργία) . Θα πρέπει να περιμένουμε για να μοιραστούμε κάποιο ταξί, επειδή υπάρχει σοβαρή έλλειψη καυσίμων. Για κάθε τι, πρέπει να περιμένεις, να περιμένεις, να περιμένεις…»

Τα λίγα πράγματα που αναφέρονται  στο άρθρο είναι  μερικές μόνο από τις καθημερινές απογοητεύσεις, αυτά  που μπορεί να σε τρελάνουν, να σε κάνουν να ασφυκτιάς, να σε θλίβουν, κάθε μέρα.
Εκτός απ’ αυτά όμως υπάρχει η έλλειψη του φυσικού αερίου και των καυσίμων, η διαλυμένη οικονομία , οι ασθενείς που περιμένουν για επεμβάσεις και για φάρμακα …

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών αναφέρει ότι «η κρίση των καυσίμων στη Γάζα θα οδηγήσει σε μια επικείμενη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς έχουν αρχίσει να ακρωτηριάζονται οι ζωτικοί τομείς της Λωρίδας της Γάζας». Και, ότι «190 πηγάδια υδρεύσεως  που εφοδιάζουν 1,7 εκατομμύρια πολίτες και 4 σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων θα σταματήσουν να λειτουργούν», που σημαίνει ότι περισσότερα λύματα θα πηγαίνουν στη θάλασσα της Γάζας (αυτός είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να το θέσω. Πριν λίγο καιρό που έψαξα να μάθω για το θέμα , τα λύματα διοχετεύονταν στη θάλασσα με ρυθμό 90 εκατομμύρια λίτρα ανά ημέρα. Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό και με τις αυξανόμενες διακοπές ρεύματος, μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο υψηλότερος θα είναι ο αριθμός  τώρα.)

Το άρθρο αναφέρει, επίσης, τις επιπτώσεις της κρίσης των καυσίμων για τη συλλογή των αποβλήτων, η οποία ακόμη και χωρίς την έλλειψη καυσίμων βρίσκεται ήδη σε κρίση.

Οι Παλαιστίνιοι  αλιείς περιμένουν να σταματήσει το ναυτικό των σιωνιστών   να τους επιτίθεται και να σταματήσει να τους απαγάγει. Περιμένουν μάταια για οποιαδήποτε κυβέρνηση ή δήθεν ισχυρό σώμα (πότε  τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν τη δύναμή τους; Όταν το ΝΑΤΟ και η Δύση επιθυμούν μια… Λιβύη) να παρέμβει πραγματικά  και να σταματήσει την σιωνιστική πειρατεία στα παλαιστινιακά ύδατα.

Σε μια πρόσφατη διαμαρτυρία ενάντια στην πολιορκία, ο Abu Zakariya Baker, ένας υπάλληλος στην Αγροτική Επιτροπή Εργασίας, είπε ότι «έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση του αριθμού των συλλήψεων και των επιθέσεων κατά των ψαράδων από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Νοέμβριο», και ότι μόνο πέρυσι «πάνω από 50 αλιείς συνελήφθησαν και έντεκα αλιευτικά σκάφη καταστράφηκαν» όπως αναφέρει το Ma'an .

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Richard Falk, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, καταδίκασε εκ νέου, για άλλη μια φορά, τον συνεχιζόμενο ισραηλινό αποκλεισμό και την συλλογική τιμωρία της Γάζας.

Οι συνηθισμένες στατιστικές :

-Πάνω από το 80% των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια (η οποία από μόνη της είναι σκανδαλωδώς ανεπαρκής και η οποία περιλαμβάνει μόνο αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και ίσως φακές … καθόλου φρούτα ή λαχανικά, δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ο υποσιτισμός και η αναιμία είναι ανεξέλεγκτα στη Γάζα).  

-Πάνω από το 90% του νερού της Γάζας είναι ακατάλληλο για πόση (το 95%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

-Οι διακοπές ρεύματος διαρκούν πάνω από 12 ώρες καθημερινά.

-Οι ψαράδες και οι αγρότες παρενοχλούνται και πυροβολούνται από τον ισραηλινό στρατό.

-Επικρατούν αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές .

-Άρνηση εξόδου για τους ασθενείς που αναζητούν θεραπεία σε νοσοκομεία έξω από τη Γάζα

Και τώρα, μαθαίνουμε    ότι αιγυπτιακές  μπουλντόζες καταστρέφουν τις σήραγγες της Γάζας, σήραγγες που έχουν εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη Γάζα από το να καταρρεύσει εντελώς. Η Middle East Monitor αναφέρει ότι μπουλντόζες, συνοδευόμενες από  στρατιωτικά οχήματα, άρχισαν  χθες να καταστρέφουν τα τούνελ.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Al Monitor,  έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες  στη Γάζα.

Και αναφερόμενη στο θέμα αυτό, να σημειώσω πως αν όσοι ζουν εκτός της Παλαιστίνης υπόκειντο  στο ένα κλάσμα των δυστυχιών που επιβάλλονται στη Γάζα, οι αυτοκτονίες θα ήταν πολύ περισσότερες. Οι Παλαιστίνιοι είναι από τους πιο ανθεκτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Και με όλες τις νέες και τις παλιές εξελίξεις, συνεχίζεται αθόρυβα η δολοφονία ενός πληθυσμού, οι ισραηλινές μπουλντόζες εξακολουθούν να πλήττουν τα χερσαία σύνορα στη Γάζα, και το Occupied Palestine καταγράφει την 204η ισραηλινή παραβίαση της  συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο του 2012.

Λατρεύω τους κάκτους στη Γάζα, αλλά… αρκετά αγκάθια έχουν ήδη.  Είναι αρκετά αυτά που έχουν υπομείνει (uspoored) οι Παλαιστίνιοι   εδώ και πολλά χρόνια (η έννοια του κάκτου και της υπομονής εκφράζεται στην γλώσσα τους με την ίδια λέξη).

 In Gaza.