13 06.2015

Το Ισραήλ κρίνει τον εαυτό του αθώο για την δολοφονία των 4 παιδιών στην παραλία της Γάζας πέρσι

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Το Ισραήλ κρίνει τον εαυτό του αθώο για την δολοφονία των 4 παιδιών στην παραλία της Γάζας πέρσι
Ισραηλινή έρευνα αναφέρει πως η πυραυλική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 4 αγόρια ηλικίας μεταξύ 9 και 11, ήταν ένα «τραγικό ατύχημα» σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις και τις εκθέσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στο γεγονός.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε ενοχή σχετικά με ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της επίθεσής του στη  Γάζα, το περασμένο καλοκαίρι, την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τέσσερα παιδιά στην παραλία της Γάζας και τραυμάτισε αρκετά άλλα.


Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεση, η οποία οδήγησε στο θάνατο των τεσσάρων αγοριών ηλικίας μεταξύ 9 και 11,  ήταν ένα "τραγικό ατύχημα".

Ένας μέρος του απολογισμού της έρευνας  δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τον στρατιωτικό εκπρόσωπο  Lt Col Peter Lerner, ο οποίος δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο ένα "στρατόπεδο, το οποίο ήταν γνωστό ότι ανήκε στη Ναυτική Αστυνομία της Χαμάς και τις Ναυτικές Δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένων και των ναυτικών κομάντο) ".

Αλλά οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη σκηνή αμέσως μετά την επίθεση - συμπεριλαμβανομένου ενός ρεπόρτερ από την Guardian – είδε απλώς μια μικρή και ερειπωμένη καλύβα ενός ψαρά, που περιείχε μερικά εργαλεία, όπου τα παιδιά έπαιζαν κρυφτό.
Ο Mohammad Ramiz Bakr, 11 ετών, ο Ahed Atef Bakr και ο Zakariya Ahed Bakr,10 ετών και ο Ismail Mahmoud Bakr, 9 ετών, σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν από τις εκρήξεις. Τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν τρέχοντας από την παραλία, αφού σκοτώθηκε το πρώτο παιδί .


Τρεις άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση: ο Hamad Bakr, 13 ετών, χτύπηθηκε από οβίδα στο στήθος, ο ξάδερφός του Motasem, 11 ετών, τραυματίστηκε στο πόδι και στο κεφάλι και ο Mohammad Abu Watfah, 21 ετών, οποίος χτυπήθηκε από οβίδα στο στομάχι του.

Το συμπέρασμα της ισραηλινής στρατιωτικής έρευνας, έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ είναι κάτω από  προκαταρκτική έρευνα, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να διαπιστωθεί κατά πόσον διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα - τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Η διαπίστωση αυτή αναπόφευκτα θα θέσει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ερευνά περιστατικά κατά τα οποία σκοτώθηκαν άμαχοι.

Σκληρά φώτα δημοσιότητας και σκληρή κριτική στη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού  ρίχτηκε τον περασμένο μήνα με τη δημοσίευση μαρτυριών δεκάδων στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Γάζα - οι οποίες συγκεντρώνονται από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Breaking the Silence» -  οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι ο ισραηλινός στρατός δεν εκπλήρωσε καμία από  τις υποχρεώσεις του για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη επίθεση των 50 ημερών, εκ των οποίων 1.492 ήταν άμαχοι, 605 μαχητές και 123 μη επαληθευμένοι.


kids.gazabeach2


Η δήλωση της Πέμπτης από τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις , αναφέρει ότι το συμπέρασμα  προέκυψε μετά από  «εκτεταμένη ποινική έρευνα».

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας», προσθέτει η δήλωση, «συλλέχτηκαν μαρτυρίες από ένα μεγάλο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης».

Η δήλωση αναφέρει:

«Επίσης, εξετάστηκε μια εκτεταμένη σειρά από έγγραφα σχετικά με την επίθεση, μαζί με βίντεο, που δείχνουν την επίθεση σε πραγματικό χρόνο, καθώς και εικόνες από τα  μέσα ενημέρωσης και βίντεο που είχαν καταγράψει τμήματα του περιστατικού. Έγιναν προσπάθειες να συγκεντρωθούν και μαρτυρίες από τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν, όπως έλεγαν, μάρτυρες στο περιστατικό. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε η συγκέντρωση μαρτυριών από τρεις μάρτυρες.  Δυστυχώς, παρά την εκ των προτέρων οργάνωση, οι μάρτυρες τελικά αρνήθηκαν να συναντήσουν τους ερευνητές και επέλεξαν να δώσουν ένορκες καταθέσεις  για το περιστατικό.»

Παρά το γεγονός ότι στην επίθεση ήταν μάρτυρας και ένας δημοσιογράφος της Guardian, δεν έγινε καμία προσπάθεια από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς ερευνητές να ζητήσουν μια δήλωσή του.

Η δήλωση του IDF συνεχίζει:

«Από τις αντικειμενικές διαπιστώσεις που συλλέχθησαν από τους ερευνητές, αποκαλύφθηκε, ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια περιοχή, που από καιρό ήταν γνωστό, ότι αποτελούσε ένα στρατόπεδο που ανήκε στην Ναυτική Αστυνομία της Χαμάς και τις Ναυτικές Δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών κομάντο) και την οποία  χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά  μαχητές».

Η καλύβα, ωστόσο, ήταν σε κοινή θέα από τα γύρω ξενοδοχεία που στέγαζαν διεθνείς δημοσιογράφους, κανένας από τους οποίους δεν ανέφερε, ότι είδε μαχητές στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης.

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει:

«Το εν λόγω στρατόπεδο  εκτείνεται κατά το μήκος του λιμενοβραχίονα της παραλίας της πόλης της Γάζας, είναι κλειστό με ένα φράχτη και σαφώς διαχωρισμένο από την παραλία που εξυπηρετεί τον άμαχο πληθυσμό. Η Επιτροπή διαπίστωσε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της έρευνας (συμπεριλαμβανομένων των ένορκων βεβαιώσεων που προβλέπονται από παλαιστίνιους μάρτυρες), ότι το στρατόπεδο ήταν γνωστό στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ως στρατόπεδο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Ναυτική Αστυνομία της Χαμάς.
  Το IDF διεξήγαγε μια σειρά επιθέσεων κατά του στρατοπέδου και κάτι ημέρες πριν από το περιστατικό. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίθεσης, η οποία έλαβε χώρα την ημέρα πριν από το περιστατικό (15 του Ιούλη του 2014), ένα κοντέινερ που βρισκόταν στο εσωτερικό του στρατοπέδου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση των στρατιωτικών προμηθειών, δέχθηκε επίθεση».

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί έχουν αρκετές αντιθέσεις και έρχονται σε σύγκρουση  με όσα οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να δουν εκείνη την ημέρα.

Ο κυματοθραύστης είναι εύκολα προσβάσιμος από έναν παράδρομο και βρίσκεται επίσης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της δημόσιας παραλίας στο λιμάνι της Γάζας και προσβάσιμος, όχι μόνο για τους αλιείς που το χρησιμοποιούν, αλλά και για τους ντόπιους Παλαιστίνιους  που έρχονται για να κάνουν ηλιοθεραπεία και να βουτήξουν στην θάλασσα από αυτόν.

Το κοντέινερ, που περιγράφεται στην ισραηλινή έρευνα, επίσης δεν φάνηκε να εμπεριέχει κανένα στρατιωτικό εξοπλισμό.


Περιγράφοντας τη στιγμή της επίθεσης το IDF συνεχίζει:

«Στις 16 Ιουλίου, η εναέρια επιτήρηση εντόπισε ορισμένα άτομα να εισέρχονται στο στρατόπεδο με τροχάδην. Τα άτομα αυτά εισήλθαν σε ένα υπόστεγο που γειτνιάζει με το κοντέινερ, που είχε δεχθεί επίθεση μια ημέρα πριν. Στο πλαίσιο της ανωτέρω αξιολόγησης των πληροφοριών, αυτά τα άτομα  θεωρήθηκε, ότι είναι μαχητές των Ναυτικών Δυνάμεων της Χαμάς, που είχαν φθάσει στο στρατόπεδο, προκειμένου να προετοιμαστούν για να εκτελέσουν την προαναφερθείσα στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραηλινού Στρατού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα άτομα δεν είχαν αναφερθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ως παιδιά.»

«Υπό το φως των ανωτέρω, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια εναέρια επίθεση κατά τα αριθμητικά άτομα, που είχαν εντοπιστεί, αφού είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για την επίθεση, και μετά αφού είχε αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει μη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Όταν ένα από τα εντοπισμένα άτομα εισήχθη στοιχεία στα ερείπια του κοντέινερ, που είχε δεχθεί επίθεση την ημέρα πριν από το περιστατικό, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον αέρα προς το κοντέινερ και το διπλανό υπόστεγο. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, φάνηκε, ότι χτυπήθηκε ένα από τα προσδιορισμένα άτομα. Μετά από αυτή την επίθεση, τα υπόλοιπα άτομα,  άρχισαν να τρέχουν προς την κατεύθυνση της εξόδου του στρατοπέδου. Λίγο πριν την έξοδό τους από το στρατόπεδο, ένας επιπλέον πυραύλος εκτοξεύθηκε από τον αέρα προς το μέρος τους, ο οποίος έπληξε τα εν λόγω άτομα, αφού είχαν εξέλθει από το στρατόπεδο».

Αυτό που δεν είναι σαφές από την ισραηλινή έκθεση είναι ο λόγος που οι ισραηλινοί παρατηρητές  δεν είχαν δει τα παιδιά που έπαιζαν στην παραλία πριν από την επίθεση,  και κατά πόσο τα άτομα που  είδαν να τρέχουν  (όπως δήλωσαν)  δεν ήταν τα παιδιά.

αναδημοσίευση από OMNIATV
Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 13 Ιούνιος 2015 13:13