11 02.2013

Αγρότες και ακτιβιστές διαδηλώνουν στη Γάζα ζητώντας μποϊκοτάζ των ισραηλινών επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Αγρότες και ακτιβιστές διαδηλώνουν στη Γάζα ζητώντας μποϊκοτάζ των ισραηλινών επιχειρήσεων
Περισσότεροι από 300 αγρότες και ακτιβιστές στη Γάζα πραγματοποίησαν πορεία προς τη νεκρή ζώνη, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με αίτημα το μποϊκοτάζ των ισραηλινών γεωργικών επιχειρήσεων.

 - 16 παλαιστινικές γεωργικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινωνία των πολιτών   να αναλάβει δράση εναντίον των ισραηλινών γεωργικών εταιρειών.

 - Οι εξαγωγές των νωπών προϊόντων από το Ισταήλ και η πώλησή τους στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ συμβάλλουν άμεσα σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με νέο ενημερωτικό έγγραφο.

Παλαιστινιακές γεωργικές οργανώσεις  και ακτιβιστές σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές πόλεις  πραγματοποίησαν  διαδηλώσεις, ζητώντας από τις κυβερνήσεις και τα σούπερ μάρκετ να σταματήσουν το εμπόριο με τις  ισραηλινές εταιρείες γεωργικών εξαγωγών, για το ρόλο τους στην καταστροφή της παλαιστινιακής γεωργίας.

Οι αγρότες και οι ψαράδες στη Γάζα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και πάνω από 300 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 9 Φεβρουαρίου προς την νεκρή ζώνη, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου τακτικές επιθέσεις και επιδρομές των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων αναγκάζουν τους αγρότες να εγκαταλείπουν τη γη τους ή να αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους για να φροντίζουν  τις καλλιέργειές τους.

"Θέλουμε να τονίσουμε τις καθημερινές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν  οι Παλαιστίνιοι αγρότες  έτσι ώστε ο κόσμος να  κατανοήσει  την πραγματικότητα, για τις επιθέσεις και τα δεινά που συνεχίζονται  καθ 'όλη τη διάρκεια της πρόσφατης "κατάπαυσης του πυρός", εξήγησε ο Μουσταφά Αραφάτ, ένας αγρότης από το Zeitoun, στην Πόλη της Γάζας.

"Το μποϊκοτάζ των ισραηλινών γεωργικών εταιρειών είναι πολύ σημαντικό καθώς η ισραηλινή κατοχή έχει καταστρέψει την γεωργική  παραγωγή  μας και μας αρνείται τη δυνατότητα να εξάγουμε τα δικά μας προϊόντα. Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ είναι ο μόνος τρόπος  για να αναπτυχθεί  η οικονομία μας και να μπορέσουμε κι εμείς να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή", πρόσθεσε.

Όλες οι βασικές παλαιστινιακές γεωργικές οργανώσεις εξέδωσαν  μια δήλωση στην οποία ζητάνε  από τη  διεθνή κοινωνία των πολιτών, να αναλάβει δράση εναντίον των ισραηλινών γεωργικών εταιρειών.  

Σε ένα  συνοδευτικό ενημερωτικό έγγραφο δίνονται οι λεπτομέρειες για το πώς η πώληση  νωπών προϊόντων μέσω των ισραηλινών εξαγωγών σα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, συμβάλλει άμεσα σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Ευρώπη, πολλές από τις 40 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν στόχο την  Mehadrin, μια μεγάλη ισραηλινή εταιρεία εξαγωγής που προμηθεύει με  εσπεριδοειδή και άλλα φρέσκα προϊόντα τα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς,  ασχολείται με την κλοπή των παλαιστινιακών εδαφών και των υδάτων και απασχολεί  παλαιστίνιους εργάτες τους οποίους αναγκάζει  να εργάζονται σε παράνομους εποικισμούς, σε μη ασφαλείς συνθήκες, για το ελάχιστο ποσό των € 11 την ημέρα.

"Οι ισραηλινές γεωργικές εταιρείες, όπως η Mehadrin  και η Hadaklaim πλουτίζουν από την πολιορκία της Γάζας αφού οι καλλιέργειες των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή σούπερ μάρκετ, γίνονται σε παράνομους εποικισμούς,  στη γη από την οποία οι παλαιστίνιοι αγρότες έχουν βίαια απομακρυνθεί," είπε ο Dr Taha Rifae, διευθυντής του τμήματος βάσης στην  Ένωση των Επιτροπών Αγρτικής Εργασίας.

Δράσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Δυτική Όχθη, με αποκορύφωμα μια διάσκεψη τη Δευτέρα στο Σαλφιτ, σχετικά με το μποϊκοτάζ της ισραηλινής γεωργίας. "Η γεωργία είναι ένα ζωτικό μέρος της οικονομίας μας και της εθνικής μας κληρονομιάς αλλά  καταστρέφεται συστηματικά,  και αυτές οι εταιρείες είναι οι κύριοι δικαιούχοι. Όταν τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ συνεργάζονται με εταιρείες όπως η Mehadrin,  χρηματοδοτούν την εκδίωξη των παλαιστινίων αγροτών", πρόσθεσε ο Rifae.

Μια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το ελβετικό κέντρο διανομής της Mehadrin, στις 9 Φεβρουαρίου το απόγευμα και η εταιρεία διαμαρτυρήθηκε, καθώς συμμετείχε σε μια σημαντική παρουσίαση των προϊόντων της στο Βερολίνο.

Στη Γαλλία, ακτιβιστές κατέλαβαν το τελωνείο στη νότια γαλλική πόλη Μονπελιέ για να διαμαρτυρηθούν για το κοντινό λιμάνι της Σετ που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή προϊόντων από ισραηλινές εταιρείες, όπως η Mehadrin, που λειτουργούν σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Περισσότεροι από 50 ακτιβιστές κατέλαβαν τα γραφεία για περισσότερο από μία ώρα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε σούπερ μάρκετ σε περισσότερες από 14 άλλες πόλεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακτιβιστές έκαναν πικετοφορία σε περισσότερα από 35 καταστήματα των μεγάλων σούπερ μάρκετ της Sainsbury ως μέρος μιας νέας καμπάνιας με στόχο την πίεση για τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων  με τη Mehadrin και την EDOM, μια άλλη ισραηλινή εταιρεία που δραστηριοποιείται σε εποικισμούς.

Το πέμπτο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, το Co-operative Group, ανακοίνωσε πέρυσι ότι δεν θα προμηθεύεται πλέον προϊόντα  από όποιον  προμηθευτή δραστηριοποιείται σε παράνομους εποικισμούς και ότι θα  κόψει τους δεσμούς με τέσσερις ισραηλινές εταιρείες, μετά από πιέσεις που έλαβε από τα μέλη του.

Ένας Βρετανός επιχειρηματίας ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία και θα πουλήσει τα μερίδιά που έχει  στην εταιρία εξαγωγών EDOM που δραστηριοποιήται στους ισραηλινούς εποικισμούς, ακολουθώντας τα καλέσματα των ακτιβιστών .

"Οι κυβερνήσεις και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό της συνεργασίας με εταιρείες που χρηματοδοτούν τις Ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιλούν αρνητικά για τους εποικισμούς, αλλά επιτρέπουν στα σούπερ μάρκετ  να υποστηρίζουν την επέκτασή τους", δήλωσε ο Rifae.

ΠΗΓΗ:  occupiedpalestine
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 12 Φεβρουάριος 2013 18:39
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ