03 01.2013

To ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει πυρ σε Παλαιστίνιους ψαράδες στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
To ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει πυρ σε Παλαιστίνιους ψαράδες στη Γάζα
Με πληροφορίες από:
IMEMC & Πρακτορεία τύπου

Την Τετάρτη το πρωί το ισραηλινό ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον παλαιστινιακών αλιευτικών, στις ακτές του Χαν Γιουνίς και της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός πυροβόλησε δεκάδες φορές με πραγματικά πυρά τα αλιευτικά σκάφη, και ανάγκασε τους αλιείς να επιστρέψουν στις αποβάθρες. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό κυνήγησε τους ψαράδες, παρά το γεγονός ότι ήταν στον καθορισμένο χώρο που επιτρέπεται για τους Παλαιστίνιους ψαράδες.


Ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έληξε τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, το Νοέμβριο του 2012, οι παλαιστίνιοι ψαράδες επιτρέπεται να αλιεύουν σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Γάζας. 191 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά στη Γάζα, τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, ενώ ο αριθμός των τραυματιών Παλαιστινίων τον ίδιο μήνα έφθασε τους 1492.

Το Κέντρο Πληροφοριών του παλαιστινιακού υπουργείου πληροφοριών Υγείας ανέφερε ότι 48 παιδιά, μεταξύ των οποίων 16 κάτω από την ηλικία των πέντε ετών, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς πυραύλους και βλήματα, μαζί με 12 γυναίκες και 20 ηλικιωμένους. Το Κέντρο πρόσθεσε ότι 1492 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 533 παιδιών (195 κάτω από την ηλικία των 5), 254 γυναίκες και 103 ηλικιωμένοι έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά και βομβαρδισμούς. Επιπλέον, τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και 54 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο που υπεγράφη με το Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, οι Παλαιστίνιοι ψαράδες υποτίθεται ότι πρέπει να επιτρέπεται να αλιεύουν στα 20 ναυτικά μίλια από την ακτή της Γάζας. Μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, στα τέλη του Σεπτέμβρη 2000, το Ισραήλ εμπόδιζε τους ψαράδες να αλιεύουν, και στη συνέχεια μείωσε την επιτρεπόμενη περιοχή αλιείας σε μόλις 3 ναυτικά μίλια. Το ισραηλινό Ναυτικό έχει διεξάγει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των αλιέων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες θύματα, και έχει επιβιβαστεί επανειλημμένα στις ψαρόβαρκες για να απαγάγει δεκάδες ψαράδες.
Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος 2013 16:52
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ