30 11.2012

Ιστορικής σημασίας η απόφαση του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Ιστορικής σημασίας η απόφαση του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

H γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε χθες το αίτημα αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή που στην ουσία σημαίνει αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

Η ιστορικής σημασίας απόφαση του ΟΗΕ προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις στη Δυτική Όχθη και δυσφορία σε Ισραήλ και ΗΠΑ.

Από τις 198 χώρες που συμμετέχουν στην ολομέλεια του ΟΗΕ, 138 υπερψήφισαν την πρόταση, Γερμανία και Βρετανία απείχαν ενώ καταψήφισαν την πρόταση 9 χώρες μεταξύ των οποίων ισραήλ, ΗΠΑ, Καναδάς, Τσεχία και Παναμάς.

Ενώ η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ωστόσο θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων Παλαιστινίων από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και μπορεί να βάλει σε νέες βάσεις το δικαίωμα προσφυγής της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με τις καταγγελίες για συνέχιση της εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Η διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα εκφράζει με ανακοίνωση της την ευγνωμοσύνη της στην ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση της να υπερψηφίσει το αίτημα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και τονίζει πως «η γενναία αυτή απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης εδραιώνει το κύρος της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο και διεθνώς ως μια σταθερή και δυνατή φωνή υπέρ του δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Η απόφαση αυτή, προστίθεται στην ανακοίνωση, «αποτελεί σημαντική ήττα της μιλιταριστικής, επεκτατικής και ρατσιστικής πολιτικής του Ισραήλ, και σημαντική νίκη του δίκαιου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας για αυτοδιάθεση και ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2012 15:49
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ