24 05.2012

Τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας – 67η και 43η μέρα αντίστοιχα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Μαχμούντ Ας-Σαρσάκ Μαχμούντ Ας-Σαρσάκ
Παρά τη συμφωνία μεταξύ του κινήματος των Παλαιστίνιων κρατουμένων και των ισραηλινών αρχών κάποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνέχισαν την απεργία πείνας. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Ο ένας είναι ο Μαχμούντ Ας Σαρσάκ, ποδοσφαιριστής, που σύμφωνα με το Addameer, είναι σε απεργία πείνας από τις 19 Μαρτίου και άρα βρίσκεται στην 67η ημέρα απεργίας πείνας. Είναι ο μοναδικός κρατούμενος υπό τον ισραηλινό νόμο περί «παράνομου μαχητή», που είναι παρόμοιος με αυτόν της διοικητικής κράτησης, δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται κατά καιρούς σε κάποιους κρατούμενους από τη Λωρίδα της Γάζας, επειδή μετά την «αποχώρηση» των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί διοικητικής κράτησης.

Ο Σαρσάκ είναι ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας της Παλαιστίνης. Συνελήφθη στο συνοριακό πέρασμα Έρεζ, βγαίνοντας από τη Λωρίδα της Γάζας, κατευθυνόμενος προς τη Δυτική Όχθη όπου είχε συμβόλαιο να παίξει με ομάδα.

Η κράτησή του προγραμματίζεται να εξεταστεί ως προς την ανανέωσή της στις 22 Αυγούστου.

Η υγεία του συνεχώς επιδεινώνεται.

Ο άλλος απεργός πείνας είναι ο Ακραμ Αλ Ρικχάουι, ο οποίος πάσχει από άσθμα, διαβήτη και καταρράκτη, νοσηλευόταν ήδη πριν ξεκινήσει απεργία πείνας. Σύμφωνα με το Addameer o Ρικχάουι είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας στις 12 Απριλίου (και όχι στις 17 όπως είχε αρχικά αναφερθεί), άρα βρίσκεται στην 43η ημέρα απεργίας πείνας. Προτίθεται να συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι τις 5 Ιουνίου που είναι η επόμενη παρουσίασή του ενώπιον δικαστή.
 

Στο μεταξύ, κρατούμενοι στη φυλακή της Χουάρα ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης ζητώντας μεταξύ άλλων φαγητό καλύτερης ποιότητας, να υπάρχουν υγρά στα γεύματα και να έχουν καθαριστικά για να διατηρηθεί κάποιο επίπεδο υγιεινής.
 

Κυριότερες πηγές: Maan, twitter του Addameer, Amnesty International, IMEMC

από: http://intifadagr.wordpress.com/
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ