17 04.2012

To 40% όσων τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ δεν ήταν ακτιβιστές!

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
To 40% όσων τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ δεν ήταν ακτιβιστές!
Σε τεράστιο φιάσκο εξελίχθηκε η ισραηλινή επιχείρηση να παρεμποδίσει εκατοντάδες ειρηνικούς αλληλέγγυους να επισκεφθούν την Παλαιστίνη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Καλωσήρθατε στην Παλαιστίνη 2012». Όπως ομολόγησε ισραηλινός αξιωματούχος στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, από τα 1200 άτομα που έβαλαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη «μαύρη λίστα» για τους 470 δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι ακτιβιστές. «Βάλαμε ανθρώπους στη λίστα που είναι τόσο μακριά από αντι-ισραηλινή πολιτική δραστηριότητα όσο η ανατολή από τη δύση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών. «Προσβάλαμε εκατοντάδες ξένους πολίτες λόγω υποψιών, και προσφέραμε στην άλλη πλευρά μια νίκη σε ασημένια πιατέλα. Προκλήθηκε απευθείας ζημιά στον τουρισμό και το καλό όνομα του Ισραήλ», προσέθεσε.

Το φιάσκο έγινε ακόμα πιο μεγάλο από το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν σεβάστηκαν ούτε τα διπλωματικά διαβατήρια. Ένας Γάλλος διπλωμάτης και η σύζυγός του που ήθελαν να ταξιδεύσουν για να βρουν διαμέρισμα ενόψει της έναρξης εργασίας στο γαλλικό προξενείο το καλοκαίρι, έλαβαν e-mail από τη Lufthansa ότι τα εισιτήριά τους ακυρώθηκαν επειδή τους είχε απαγορευθεί η είσοδος από το Ισραήλ! Τους είπαν ότι η διαδρομή ήταν ύποπτη επειδή έρχονταν μέσω Μονάχου και όχι απευθείας από το Παρίσι! Μόνο όταν τους εξήγησαν ότι το εισιτήριο μέσω Μονάχου αγοράστηκε επειδή ήταν πιο φτηνό, δέχθηκαν να τους βγάλουν από τη «μαύρη λίστα».


Η Lufthansa ήταν μια από τις περίπου 20 εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές που απειλήθηκαν από το Ισραήλ με κυρώσεις αν δεν ακύρωναν εισιτήρια επιβατών που εμφανίζονταν στις λίστες που έστελνε το Ισραήλ. Άλλες εταιρίες που ακύρωσαν εισιτήρια ήταν η Air France, η Alitalia, η EasyJet και οι Τουρκικές αερογραμμές.

Άλλοι επιβάτες που εμφανίστηκαν αρχικά στη «μαύρη λίστα» χωρίς να έχουν σχέση με τις διαμαρτυρίες ήταν ένας υπάλληλος του Υπουργείου Επικοινωνιών της Ιταλίας που πήγαινε για συνάντηση με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού Merck, που ήταν μέρος αποστολής της εταιρίας σε εκδήλωση με το Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν στο οποίο η εταιρία επενδύει 10 εκ. ευρώ. Τελικά και στους δύο επετράπη η είσοδος.

Δεν ήταν μόνο ξένοι πολίτες που εμποδίστηκαν να εισέλθουν. Μια Ισραηλινή από το Kfar Vradim πληροφορήθηκε την προηγούμενη νύχτα, πριν την πτήση της, ότι δεν θα τις επιτρεπόταν να επιβιβαστεί. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις Ισραηλινών που μπήκαν στη «μαύρη λίστα».

Η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ που συνέταξε τη λίστα μαζί με το τμήμα πληροφοριών της ισραηλινής αστυνομίας, δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το γεγονός.

Πηγές της αστυνομίας λένε ότι πολλοί από τους επιβάτες στη λίστα είχαν συλληφθεί σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη ή τα ονόματά τους εμφανίζονται στο διαδίκτυο σε σχέση με φιλο-παλαιστινιακές ομάδες.

Πηγή: Haaretz

από:http://intifadagr.wordpress.com/
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ