21 07.2013

Γνωρίστε τους εργαζόμενους στην Κιβωτό – Mustafa Abu Oda

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα από την Κιβωτό της Γάζας
Γνωρίστε τους εργαζόμενους στην Κιβωτό – Mustafa Abu Oda


Ο Mustafa Abu Oda είναι 24 ετών, ζει στoν προσφυγικό καταυλισμό Αl-Shati στα βόρειο-δυτικά της Λωρίδας της Γάζας και είναι ψαράς.Σταμάτησε  το σχολείο στην Τετάρτη τάξη, ώστε να βοηθήσει την οικόγενειά του στην αλιεία.  Ο Μουσταφά έχει παντρευτεί από το 2009 και έχει δυο κόρες,  2 ετών  και  ενός έτους. Μοιράζεται το σπίτι που μένει με τα 4 αδέλφια του και τις 2 αδερφές του.
Ο Μουσταφά είπε: «Δεν θα συνέχιζα να ασχολούμαι με την αλιεία αν υπήρχαν άλλες ευκαιρίες εργασίας, επειδή δεν είναι ασφαλής δουλειά. Κάθε μέρα, οι αλιείς τραυματίζονται, συλλαμβάνονται, και δολοφονούνται από το ισραηλινό ναυτικό. Όταν μας σταματούν, εξευτελίζουν το πλήρωμα.  Κάποτε, κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν μας σταμάτησαν με την βία και υπό την απειλή όπλου, απαίτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας και να πέσουμε στο νερό, ενώ γελούσαν. Όπου είναι δυνατόν αρνούμαστε να σταματήσουμε γιατί γνωρίζουμε ότι ή θα μας ταπεινώσουν, ή θα μας τραυματίσουν ή θα μας σκοτώσουν – δεν μας σέβονται ως ανθρώπους.»

Το 2008, ένας από τους αδελφούς του Μουσταφά σκοτώθηκε, όταν ένα ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο F16 χτύπησε ένα γειτονικό σπίτι.  Ήταν κι αυτός ψαράς και είχε τραυματιστεί και συλληφθεί πολλές φορές. Ο Μουσταφά διηγήθηκε τί συνέβη εκείνη την ημέρα με δάκρυα στα μάτια του:. "Είχαμε ακούσει πολλές εκρήξεις, αλλά μία από αυτές ήταν πολύ δυνατή και κοντά στο σπίτι μου, έτρεξα έξω για να βεβαιωθώ ότι τα αδέρφιά μου που βρίσκονταν στο δρόμο, ήταν καλά. Σοκαρίστηκα, όταν βρήκα τον αδερφό μου στο έδαφος. Τον είδα να παίρνει τις τελευταίες του ανάσες και πέθανε μπροστά στα μάτιαμου."

Ο Μουσταφά δήλωσε: "Φοβάμαι για το μέλλον, μοιάζει με ένα σκοτεινό κακό όνειρο, αλλά χαίρομαι να εργάζομαι για την Κιβωτό της Γάζας και να έχω την αλληλεγγύη τόσων πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για εμάς και δεν θα μας εγκαταλείψουν."
Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 21 Ιούλιος 2013 20:41