21 07.2013

Η Κιβωτός της Γάζας είναι ένα διαφορετικό εγχείρημα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα από την Κιβωτό της Γάζας
Η Κιβωτός της Γάζας είναι ένα διαφορετικό εγχείρημα


Νοέμβριος του 2011: Δύο βάρκες πλέουν ήσυχα έξω από την Τουρκία και κατευθύνονται προς τη Γάζα: η Tahrir και η Saoirse. Μόλις μπαίνουν σε διεθνή ύδατα, ανακοινώνουν τον προορισμό τους και την πρόθεσή τους να σπάσουν τον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επιτίθεται στα δύο σκάφη, επιβιβάζεται σε αυτά  και προχωρά στην κατάσχεσή τους σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση μόλις 45 ναυτικών μιλίων από τη Γάζα.

Οκτώβριος του 2012: Μετά από ένα τετράμηνο ταξίδι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας και κατά του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβλήθηκε στην μικροσκοπική αυτή παράκτια λωρίδα, ένα ταξίδι κατά την διάρκεια του οποίου ενημερώθηκε ο κόσμος για την κατάσταση στη Γάζα και συγκέντρωσε δημόσια υποστήριξη σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, το ιστιοπλοϊκό σκάφος Estelle δέχεται επίθεση από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό που προχωρά στην κατάσχεση του σκάφους. Και αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, σε αυτή την περίπτωση 38 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Γάζας.

Αυτές οι δύο προσπάθειες για να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας από τη θάλασσα ακολουθήσαν τα βήματα των αποστολών του Free Gaza   το 2008 (πριν την επιχείρηση Χυτός Μόλυβδος), του Στόλου της Ελευθερίας το 2010  (γνωστή για τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara ) και του δεύτερου Στόλου της Ελευθερίας το 2011, του οποίου τα πλοία αποκλείστηκαν στην  Ελλάδα.

Αν και είναι η συνέχεια των εν λόγω μη βίαιων άμεσων δράσεων  κατά του αποκλεισμού, η Κιβωτός της Γάζας είναι μια διαφορετική δράση.

Τον Μάιο του 2013, η διεθνής εκστρατεία μας αλληλεγγύης αγόρασε ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος στη Γάζα και οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως για να μετατραπεί σε ένα φορτηγό πλοίο που θα μεταφέρει προϊόντα, που κατασκευάζονται στην Παλαιστίνη, σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την Κιβωτό. Παλαιστινίοι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Γάζας ανακατασκευάζουν με την βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων το σκάφος με σκοπό να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό από μέσα προς τα έξω.  

Οι εργασίες στο λιμάνι της Γάζας βοηθούν ώστε να αναβιώσει η βιομηχανία κατασκευής σκαφών, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των καταστροφικών συνεπειών που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός στην αλιεία και τη ναυτιλία στη Γάζα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν λίγους μήνες με στόχο η Κιβωτός να είναι έτοιμη να πλεύσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα χρήματα που συγκεντρώνουμε δαπανώνται  στη Γάζα, όχι ως φιλανθρωπία, αλλά ως ευκαιρία για  απασχόληση και για επιχειρηματικές συναλλαγές. Σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού των τριακοσίων χιλιάδων θα δαπανηθεί στη Γάζα.

Με λίγα λόγια, η Κιβωτός της Γάζας είναι διαφορετική, διότι βοηθά την παλαιστινιακή οικονομία στη Γάζα. Είναι διαφορετική, διότι εξουσιοδοτεί τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να πραγματοποιήσουν το έργο αυτό, αντί να περιμένουν να εμφανιστούν σκάφη στις ακτές τους.  Η Κιβωτός της Γάζας είναι διαφορετική, διότι ενθαρρύνει τους παραγωγούς να παράγουν και τους κατασκευαστές  να κατασκευάσουν, δεδομένου ότι θα πληρωθούν για τα προϊόντα τους από τους διεθνείς αγοραστές. Είναι διαφορετική, διότι, αν κατασχεθεί, θα εκθέσει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία  τον ψευδή ισχυρισμό του Ισραήλ, ότι ο αποκλεισμός υφίσταται  για «λόγους ασφαλείας». Πώς μπορούν οι παλαιστινιακές εμπορικές εξαγωγές να αποτελούν  πιθανή απειλή για την ασφάλεια οποιουδήποτε;

Αλλά η επιτυχία της Κιβωτού της Γάζας δεν έγκειται μόνο στην ανακατασκευή μιας βάρκας για να πλεύσει :  είναι ότι άνθρωποι  από όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να μιλούν για τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας και θα ζητούν την άρση του. Ο αποκλεισμός έχει κηρυχθεί παράνομος από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Navi Pillay,  από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και από πολλούς ειδικούς στο διεθνές δίκαιο  και όμως οι κυβερνήσεις μας   συνεχίζουν να τον ανέχονται και να τον υποστηρίζουν.  Όταν  άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον ισραηλινό αποκλεισμό, μιλήσουν για την Κιβωτό της Γάζας, υποστηρίξουν την αποστολή της και απαιτήσουν το τέλος του αποκλεισμού και το τέλος της στήριξης που δίνουν οι κυβερνήσεις τους στον αποκλεισμό, τότε η Κιβωτός της Γάζας θα έχει επιτύχει .

Μπορείτε να μας βοηθήσετε με το να διαδώσετε το εγχείρημα της Κιβωτού σε όποιον γνωρίζετε. Ναι, τα χρήματα είναι αναγκαία για να τελειώσει το έργο (βρισκόμαστε στο ένα τρίτο της διαδρομής για την επίτευξη του στόχου μας) και οι δωρεές είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσει κάποιος. Όμως, αν κάνουμε τους ανθρώπους να ζητήσουν το τέλος του αποκλεισμού, με την Κιβωτό ως εργαλείο, θα είναι η πραγματική επιτυχία μας.

Η εκστρατεία αυτή κερδίζει είτε αν η Κιβωτός της Γάζας πλεύσει για να σπάσει τον αποκλεισμό είτε όχι. Δεν χτίζουμε απλώς μια βάρκα, χτίζουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο – και εργαζόμαστε σκληρά για να γίνει πραγματικότητα.

- Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την Κιβωτό της Γάζας: www.gazaark.org/el

- Ο Ehab Lotayef είναι στην επιτροπή της Κιβωτού της Γάζας . Επέβαινε στο σκάφος Ταχρίρ, όταν κατελήφθη από το ισραηλινό ναυτικό, το Νοέμβριο του 2011, ενώ κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Έγραψε  αυτό το άρθρο για την PalestineChronicle.com
Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 21 Ιούλιος 2013 20:18