23 06.2010

Δελτίο τύπου για τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 22/6

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Δελτία Τύπου
Να εκδοθούν στην Ελλάδα ο υπουργός ΄Αμυνας του Ισραήλ Εχούτ Μπάρακ, οι αρχηγοί των Επιτελείων Στρατού-Ναυτικού του Ισραήλ και κάθε άλλος υπεύθυνος

«Οι άρπαγες και οι ληστές, οι πειρατές να δικασθούν και να τιμωρηθούν από τα ελληνικά δικαστήρια. Υπάρχουν νόμοι και διεθνείς συμβάσεις, που το επιτρέπουν.»

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα Τρίτη, 22/6/10 στο ΔΣΑ από την Πρωτοβουλία «ένα Καράβι για τη Γάζα» και τους δικηγόρους της Νομικής Βοήθειας, κ.Α. Ζορμπαλά, κ. Δημ. Σαραφιανό και κ. Θ. Συμεωνίδη σχετικά με τις δικαστικές ενέργειες που πρόκειται άμεσα να δρομολογηθούν κατά των ισραηλινών υπαιτίων για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά των μελών της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στον διεθνή Στόλο της Ελευθερίας, που στις 31/5/2010 επιχείρησε να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ισραηλινοί στη Γάζα και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως ανέφερε η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, πρόκειται να κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, άμεσα μήνυση από τους επιβαίνοντες έλληνες πολίτες στα σκάφη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΣΦΕΝΔΟΝΗ και MAVI MARMARA, (33 άτομα),  καθώς και από τις εταιρίες στην ιδιοκτησία των οποίων ανήκουν τα σκάφη, δηλ. την Ναυτική Εταιρία «Ελεύθερη Μεσόγειος» με έδρα την Αθήνα, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Αχιλλέα Τικτόπουλο και την εταιρία «Sfendoni SA», που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Βαγγέλη Πισσία.

Η μήνυση αυτή θα στρέφεται κατά

1)    Των μελών των  ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, και συγκεκριμένα των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού με την  -
2)    επωνυμία « Δύναμη FLOTILA 13», των επικεφαλής διοικητών τους, που τα χαράματα της 31ης Μαίου 2010, σε διεθνή ύδατα έδρασαν με εγκληματικό τρόπο κατά του Στόλου της Ελευθερίας και των επιβαινόντων σε αυτόν,
και κατά της φυσικής και πολιτικής τους ηγεσίας, όπως ταυτοποιούνται στα πρόσωπα των  αρμοδίων αρχηγών επιτελείου στρατού GABI ESHKINAZI και επιτελείου ναυτικού EVLI MAROM και στο πρόσωπο του αρμοδίου υπουργού Άμυνας  του κράτους του Ισραήλ,  ECHUT  BARAK,  τα  πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα
3)    Κατά των μελών της ισραηλινής αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, για όλες τις παράνομες και αξιόποινες πράξεις που διέπραξαν εναντίον των μηνυτών στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ, της φυσικής και πολιτικής τους ηγεσίας, όπως ταυτοποιούνται στα πρόσωπα των αρχηγών τους καθώς και στα πρόσωπα των αρμοδίων υπουργών (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης )τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα προκύψουν από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα.
4)    Και κατά κάθε ποινικά υπεύθυνου προσώπου, που θα προκύψει από την προανακριτική και ανακριτική έρευνα.

Τα αδικήματα που διέπραξαν οι ισραηλινοί κομμάντος, η φυσική και πολιτική τους ηγεσία κατά των ελλήνων πολιτών προβλέπονται και τιμωρούνται από την ελληνική ποινική νομοθεσία καθώς και από διεθνείς συμβάσεις, όπως η συνθήκη της Γενεύης και η Διεθνής Συμφωνία για την καταπολέμηση παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοϊας, που έχει υπογράψει και κυρώσει και το Ισραήλ,  και είναι, κατά τους μηνυτές

•    Αρπαγή του άρθρ. 322 του ΠΚ για την παράνομη και με τη βία κατάληψη των πλοίων στα διεθνή ύδατα, την αιχμαλωσία, την παράνομη κατακράτησή και την ομηρία τους, αδίκημα κακουργηματικής μορφής με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.
•    Πειρατεία
•    Ληστεία του άρθρ.380 του ΠΚ (κακούργημα) για την παράνομη και  με την βία αφαίρεση, με σκοπό την ίδια χρήση όλων των  ¬
•    εγγράφων, πραγμάτων, πιστωτικών καρτών και χρημάτων των μηνυτών(όπως είπε και ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ  κ. Συμεωνίδης, ήδη πιστωτική κάρτα του Ιταλού δημοσιογράφου Manolo Lupichini χρησιμοποιήθηκε στο Ισραήλ, και είναι γνωστή η περίπτωση χρησιμοποίησης κατασχεμένων διαβατηρίων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την δολοφονία στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι).

•    Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής του άρθρ.374 παρ.γ (κακούργημα) για τα πράγματα, προσωπικά είδη, φάρμακα και αντικείμενα που είχαν μαζί τους οι μηνυτές, ως ταξιδιώτες και που παράνομα και με τη βία απέσπασαν οι ισραηλινοί και ακόμα παρακρατούν.
•    Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς πολλών από τα πράγματα των μηνυτών και επαγγελματικού εξοπλισμού των δημοσιογράφων
•    Απρόκλητες, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, (κακούργημα) από βάναυσους ξυλοδαρμούς των  ισραηλινών.
•    Παράνομη Κατακράτηση
•    Παράνομη Βία
•    Απειλή
•     Διάπραξη Βασανιστηρίων (στέρηση φαρμάκων, τροφής, νερού, ικανοποίησης σωματικών αναγκών κλπ), Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μηνυτών και Απρόκλητη Εμπρακτη Εξύβριση (χλευασμοί των ισραηλινών, βιντεοσκόπηση των μηνυτών και σε προσωπικές στιγμές τους, αδιάκριτες σωματικές έρευνες κλπ).

Τα αδικήματα αυτά συνιστούν ξεκάθαρα  πράξεις κρατικής τρομοκρατίας, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπαλά.

Τα ελληνικά δικαστήρια, όπως ανέπτυξε ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Σαραφιανός,  έχουν αρμοδιότητα για να εκδικάσουν τα αδικήματα αυτά, που διαπράχθησαν επί ελληνικού εδάφους, όπως είναι το υπό ελλ. Σημαία πλοίο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και κατά ελλήνων πολιτών, που βρίσκονταν στα άλλα πλοία αλλά και για όλα όσα βάρβαρα και παράνομα  υπέστησαν, όταν οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι και παρά την θέλησή τους στο κράτος του Ισραήλ και στις ισραηλινές φυλακές. Η αρμοδιότητά τους στηρίζεται στο άρθρ. 5, στο άρθρο 7, στο άρθρ. 8 του  ¬
Ποινικού Κώδικα, καθώς και στο άρθρο 6.1 και 6.2 της Διεθνούς Συμφωνίας για την Καταπολέμηση Παράνομων Πράξεων κατά της Ασφάλειας της Ναυσιπλοίας, που έχει υπογράψει και το Ισραήλ.

Οι μηνυτές ζητάνε την διενέργεια από πλευράς των ελληνικών δικαστικών αρχών όλων των αναγκαίων ενεργειών και ερευνών, στη βάση και των κανόνων της διεθνούς δικαστικής συνδρομής μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών, ώστε να ανευρεθούν οι υπεύθυνοι φυσικοί αυτουργοί, οι συμμέτοχοι και οι πιθανοί ηθικοί αυτουργοί, και να ζητηθεί η έκδοσή τους,  ώστε να δικασθούν και να τιμωρηθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, κατά τους εσωτερικούς και διεθνείς νόμους για τα αδικήματα, για τις πράξεις κρατικής τρομοκρατίας, που διέπραξαν.
Όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε  είναι καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής δικαιοσύνης να αρθεί στο ύψος της ( ήδη θα έπρεπε να έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα ) και εφαρμόζοντας, με επαγγελματική επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία τους εσωτερικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις, να κάνει την έκπληξη και να φέρει στο εδώλιο των ελληνικών δικαστηρίων «αυτούς τους άρπαγες και τους ληστές, τους πειρατές», που με την μέχρι τώρα ανοχή της διεθνούς κοινότητας συμπεριφέρονται ως χωροφύλακες στα διεθνή νερά της Μεσογείου. Το νομικό οπλοστάσιο είναι πλούσιο, οι νομικές βάσεις είναι γερές, απαιτείται θάρρος, τόλμη και πολιτική βούληση.

Ως Μάρτυρες προτείνονται αρχικά (ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός)

•    Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί των πλοίων Ελεύθερη Μεσόγειος και Σφενδόνη
•    Οι βουλευτές κ. Κουράκης και Δρίτσας, που παραυρέθηκαν στη συνέντευξη, η κ.Σακοράφα , ο κ. Βουδούρης
•    Ακτιβιστές άλλων εθνικοτήτων, που συμμετείχαν στο Στόλο της Ελευθερίας
Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 23 Ιούνιος 2010 15:34