15 05.2010

Δελτίο Τύπου: Οι ισραηλινές τακτικές εκφοβισμού δεν θα μας σταματήσουν - Το πρώτο πλοίο έβαλε πλώρη για τη Γάζα!

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Δελτία Τύπου
Λονδίνο - 14 Μαΐου 2010 - Στις 22:45 τοπική ώρα απόψε, το MV Ρέιτσελ Κόρι, ένα φορτηγό πλοίο 1200 τόνων, μέρος του Στόλου της Ελευθερίας των 8 πλοίων, ξεκίνησε από την Ιρλανδία με κατεύθυνση τη Μεσόγειο Θάλασσα. Εκεί, πλοία από την Τουρκία και την Ελλάδα θα το συναντήσουν και θα πλεύσουν προς τη Γάζα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ρεπορτάζ στο Ισραήλ έδειξαν ότι οι Ισραηλινές αρχές δεν θα επιτρέψουν στον Στόλο της Ελευθερίας να φτάσει στη Γάζα με το φορτίο του από πολύ αναγκαία οικοδομικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό και σχολικές προμήθειες. Σύμφωνα με Ισραηλινές ειδησεογραφικές πηγές, ξεκάθαρες διαταγές έχουν εκδοθεί για να αποτραπούν τα πλοία να φτάσουν στη Γάζα, ακόμα κι αν γι' αυτό χρειαστεί στρατιωτική βία.

Το Κίνημα Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza Movement), το οποίο έχει πραγματοποιήσει 8 τέτοιες αποστολές στη Γάζα, επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έχει δοκιμάσει τέτοιου είδους απειλές και τακτικές εκφοβισμού στο παρελθόν με σκοπό να προσπαθήσει να σταματήσει τις αποστολές πριν ακόμα αυτές ξεκινήσουν. "Δεν μας απέτρεψαν στο παρελθόν και δεν θα μας αποτρέψουν τώρα" δήλωσε ένας από τους διοργανωτές.

Το "Ένα Καράβι για τη Γάζα - Σουηδίας", μια συνιστώσα της συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας, μαζί με τον βουλευτή Μεχμέτ Καπλάν (Κόμμα των Πρασίνων) χθες ζήτησαν ακρόαση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, για να συζητήσουν τι μέτρα θα πάρουν η Σουηδική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση για προστατεύσουν το ειρηνικό, ανθρωπιστικό ταξίδι του Στόλου της Ελευθερίας. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Καμπάνια για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας - άλλη μια συνιστώσα της συμμαχίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίμπ Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στο "σπάσιμο της καταπιεστικής πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας… που είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Τουρκίας".

Οι συνιστώσες της συμμαχίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα - Ελλάδας" και η Τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ, επεσήμαναν ότι τα πλοία, οι επιβάτες και το φορτίο θα ελεγχθούν σε κάθε λιμάνι απόπλου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές απειλές για επίθεση σε αμάχους πάνω στα πλοία που μεταφέρουν βοήθεια ανοικοδόμησης είναι αποτρόπαιες και ενδεικτικές των σκληρών και βίαιων πολιτικών του Ισραήλ ενάντια στη Γάζα. Ο Στόλος της Ελευθερίας δρα σύμφωνα με τις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης και αψηφά έναν αποκλεισμό που έχει χαρακτηριστεί ως παράνομος από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι Παλαιστίνιοι/ες στη Γάζα έχουν δικαίωμα στις χιλιάδες βασικές προμήθειες τις οποίες το Ισραήλ απαγορεύει να εισέλθουν, συμπεριλαμβανομένου του τσιμέντου και των σχολικών βιβλίων, όπως και δικαίωμα στην πρόσβαση στον έξω κόσμο. Η συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας καλεί όλα τα μέλη της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να τερματίσει τον θανάσιμο αποκλεισμό της Γάζας και να μην επιτεθεί σε αυτό το ειρηνικό κονβόι.
----------

Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας αποτελείται από: Το Free Gaza Movement (FG), την Ευρωπαϊκή Καμπάνια για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας (ECESG), την Insani Yardim Vakfi (IHH), το Ένα Καράβι για τη Γάζα - Ελλάδας, το Ένα Καράβι για τη Γάζα - Σουηδίας και την Διεθνή Επιτροπή για την Άρση της Πολιορκίας της Γάζας, με εκατοντάδες ομάδες και οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να υποστηρίζουν την προσπάθεια.

www.freegaza.org  www.savegaza.eu   www.ihh.org.tr
www.shiptogaza.gr   www.shiptogaza.se
Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 17 Μάιος 2010 16:19