17 10.2012

Το Ισραήλ ζητά απο τον ΟΗΕ το μπλοκάρισμα του Estelle

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Το Ισραήλ ζητά απο τον ΟΗΕ το μπλοκάρισμα του Estelle
Νέα Υόρκη: Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από το σώμα να πείσει το Σουηδικό πλοίο που μεταφέρει ακτιβιστές να μην δοκιμάσει να σπάσει τον Ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

"Καλώ τον Γενικό Γραμματέα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, και όλα τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν άμεση δράση ώστε να λάβει τέλος αυτή η πρόκληση" ανέφερε στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon και τον πρόεδρο για τον Οκτώβριο Gert Rosenthal, ο επιτετραμένος του Ισραήλ Ron Prosor.


Ο Prosor ανέφερε πως το ιστιοφόρο Estelle, το οποίο απέπλευσε από τη Νάπολη της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο, θα χρειαστεί περίπου μια βδομάδα για να πλησιάσει στη Γάζα.

Προσέθεσε πως ο αποκλεισμός της Γάζας έχει επιβληθεί για λόγους ασφαλείας προσθέτοντας πως: "Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην μπορεί να εισέλθει στην Γάζα".

"Θέλω να τονίσω ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση, ωστόσο είναι αποφασισμένο να επιβάλλει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνει χρήση κάθε νόμιμης ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση" σημειώνει ο Prosor

"Η ξεκάθαρη πρόκληση από μέρους τους ανεβάζει την ένταση και θα μπορούσε με ευκολία να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης".
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στο Estelle θα πρέπει να πλεύσουν προς την Συρία και να προσφέρουν εκεί τα τόσο απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα προϊόντα τους.

Σημείωσε ωστόσο πως: "Γνωρίζουν πως είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσους τις τηλεοπτικές κάμερες στο Τελ Αβίβ απ' ότι τις σφαίρες στη Δαμασκό".

Το Estelle, του οποίο το ταξίδι οργανώνεται από μια φιλοπαλαιστινιακή διεθνή συμμαχία, μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους 17 ακτιβιστές που βρίσκονται σε αυτό περιλαμβάνονται επιβάτες και πλήρωμα από τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός - που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2006 - είναι απαραίτητος ώστε να αποτρέψει την είσοδο όπλων στην παραθαλάσσια περιοχή, η οποία κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Αναδημοσίευση από: Gulfnews
Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2012 13:05
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ