14 10.2012

Το Ισραήλ απειλεί με χρήση βίας ακτιβιστές που κατευθύνονται στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση με ανακοινωθέν και διάβημα που έκανε το Σάββατο προς τη φινλανδική προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας», επιδιώκοντας να μη καταπλεύσει στη Λωρίδα της Γάζας το μεγάλο μηχανοκίνητο ιστιοφόρο «Estelle» (ναυπηγημένο το 1922), υπό σημαίαν Φινλανδίας με ολιγομελές πλήρωμα και επιβάτες υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όλοι ανεξαιρέτως πολίτες.

Τον Μάιο του 2010 το Ισραήλ είχε χρησιμοποίησει βία για να εμποδίσει το πλοίο «Mavi Marmara» στο οποίο επέβαιναν πολλοί τούρκοι ακτιβιστές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα. Το πλοίο αυτό, ανεχώρησε στις 6 του μηνός από την Νάπολη της Ιταλίας και συνεχώς, έκτοτε, ακολουθεί την πορεία προς τις παλαιστινιακές ακτές. Αναμένεται στη ζώνη όπου εφαρμόζεται ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός «εντός του τρίτου 10ήμερου τρέχοντος μηνός», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο. Ηδη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, το πλοίο πλέει στη νότια Μεσόγειο.

Από την πλευρά του το φινλανδικό υπουργείο των Εξωτερικών κάλεσε επίσημα, σήμερα, την ισραηλινή κυβέρνηση «να αναλογιστεί νηφάλια ότι πρόκειται για ένα πλοίο με πλήρωμα και 16 επιβάτες πολίτες όλους και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να μην προβεί σε καμία δυσανάλογη ενέργεια, σε ό,τι το αφορά». Ανάμεσα στους συνολικώς 16 υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων - ιδίως αυτού να μην υπόκεινται σε ναυτικούς αποκλεισμούς - βρίσκεται ένας Ισραηλινός, μετέδωσε επίσης το Γαλλικό πρακτορείο. Προσθέτει εξάλλου ότι, «με το πλοίο μεταφέρονται σχολικός εξοπλισμός, φάρμακα και, τέλος, διάφορα υλικά οικοδομής».

Πηγή: «Βήμα»
Αναδημοσίευση από: ThePressProject
Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 14 Οκτώβριος 2012 16:15
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ