13 09.2012

Το Ισραήλ ξανασκοτώνει τη Ρέιτσελ Κόρι

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Δικαστική απόφαση-ντροπή για την ανθρωπότητα
 

Με μια κατάπτυστη, αν και αναμενόμενη, απόφαση, δικαστήριο στη Χάιφα απάλλαξε τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και το ισραηλινό κράτος από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία της Βορειοαμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, το 2003, θεωρώντας την «ατύχημα».

Η Ρέιτσελ Κόρι, από την Ολύμπια της Ουάσιγκτον, είχε βρεθεί στη συνοριακή πόλη Ράφα της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, για να συμμετάσχει στις μη βίαιες δράσεις του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM), ενός διεθνούς αντικατοχικού κινήματος ακτιβιστών που δρουν υπό παλαιστινιακή καθοδήγηση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Στις 16 Μαρτίου 2003, η 23χρονη τότε Ρέιτσελ, καθώς προσπαθούσε μαζί με τους συντρόφους της ακτιβιστές να σώσουν σπίτια Παλαιστινίων από τις μαζικές κατεδαφίσεις, καταπλακώθηκε από μια τεθωρακισμένη στρατιωτική μπουλντόζα D9 Caterpillar.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ο αγώνας της οικογένειάς της όχι απλώς δεν δικαιώθηκε, αλλά ο δικαστής Όντεντ Γκέρσον είχε το θράσος να αποδώσει ευθύνες στην ίδια γιατί δεν απέφυγε τον κίνδυνο: «Δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή, όπως θα είχε κάνει το οποιοδήποτε σκεπτόμενο άτομο», δήλωσε, θεωρώντας έτσι ότι ο στρατός δεν παραβίασε το δικαίωμά της στη ζωή.
Παρά τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες των άλλων ακτιβιστών ότι η Ρέιτσελ φορούσε ένα πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκο και στεκόταν σε ένα σωρό από χώμα, άρα ήταν ορατή από τον οδηγό της μπουλντόζας, το δικαστήριο θεώρησε ότι αυτό ήταν το λάθος της, αφού έπεσε και άρα έγινε ακόμα πιο δύσκολο να τη δουν.
Ο αγώνας της οικογένειας Κόρι για δικαιοσύνη υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια πολύ δύσκολος. Εξαρχής οι Ισραηλινοί έκαναν ότι μπορούσαν για να προσβάλουν τη νεκρή και να παρεμποδίσουν κάθε έρευνα. Φίλος της αναγκάστηκε να τη βγάλει από το φέρετρο για να περάσει στρατιωτικό τσεκπόιντ. Στη συνέχεια η σωρός της μεταφέρθηκε στο Τελ Αβίβ όπου εξετάστηκε από το διαβόητο γιατρό Γιεχούντα Χις, που ήδη είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλα αφαίρεσης οργάνων από πτώματα, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί, και ο οποίος το 2004 απομακρύνθηκε από το κρατικό νεκροτομείο. Όταν οι γονείς της Κόρι έμαθαν ότι ο Χις θα έκανε τη νεκροψία, επέτρεψαν κάτι τέτοιο μόνο με την παρουσία διπλωμάτη των ΗΠΑ. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, όχι απλώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά η αναφορά της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας ψευδώς ανέφερε ότι αξιωματούχος των ΗΠΑ ήταν παρών. Κατά τη δίκη ο Χις παραδέχτηκε ενόρκως ότι παραβίασε την εντολή, όπως και ότι είχε αφαιρέσει ιστούς χωρίς την άδεια της οικογένειας.
Επίσης, Ισραηλινός στρατιωτικός ανακριτής κατέθεσε ότι ο τότε διοικητής της Νότιας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, Ντορόν Άλμογκ, είχε προσπαθήσει να σταματήσει τους στρατιωτικούς ανακριτές από το να εξετάσουν τους οδηγούς των εκσκαφέων που σκότωσαν τη Ρέιτσελ. Ο Άλμογκ είχε κάποτε ακυρώσει ταξίδι στη Βρετανία φοβούμενος τη σύλληψη, καθώς κατηγορείτο για καταστροφή 59 σπιτιών σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα το 2002.
Επιπλέον, η υπεράσπιση επικαλέστηκε αόριστους λόγους ασφαλείας και κατάφερε να μην αποκαλυφθούν τα πλήρη περιεχόμενα της διερεύνησης του θανάτου της Κόρι, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι της οικογένειας να δουν μόνο μια σύνοψη. Η οικογένεια της Κόρι διαμαρτύρεται για απόκρυψη ακόμα και κάποιων βίντεο.
Συνταγματάρχης του Μηχανικού που είχε συντάξει εγχειρίδιο για τις μονάδες με τις μπουλντόζες, κατά την ένορκη κατάθεσή του δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν άμαχοι σε καιρό πολέμου»!
Η απόφαση του δικαστηρίου επικύρωσε παλαιότερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η Ράφα ήταν περιοχή πολέμου και άρα δεν υπάρχει αστική ευθύνη, ενώ υπήρξε και ιδιαίτερα επικριτική για το ISM κατηγορώντας το μέχρι και ότι εμμέσως βοηθούσε «τρομοκράτες».
Το ISM δήλωσε ότι δεν πτοείται και ότι θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυο στον παλαιστινιακό λαό. Επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την έρευνα για το θάνατο της Ρέιτσελ Κόρι, «μη ενδελεχή, αναξιόπιστη και αδιαφανή». Ενώ κάλεσε σε υποστήριξη του BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις).
Και η καμπάνια «We divest» πολλών οργανώσεων, με πρώτη την «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη», κάλεσε το μεγάλο βορειοαμερικανικό ταμείο συντάξεων ΤΙΑΑ-CREF να αποσύρει τις επενδύσεις του από την Caterpillar.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση δηλώνοντας ότι συνεχίζεται το μοτίβο ατιμωρησίας. Ενώ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα, Ρίτσαρντ Φολκ, χαρακτήρισε την απόφαση σοκαριστική και λυπηρή και έκανε τον παραλληλισμό με την ατιμωρησία για τις σφαγές στη Γάζα και στο Στολίσκο της Ελευθερίας.

Γ.Κ.,
ακτιβιστής του ISM

Πηγή:e-dromos.gr/
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ