24 05.2012

Ολοκληρώνεται η απεργία πείνας των Παλαιστίνιων μετά τη συμφωνία

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 19 Μαϊου 2012.

 Αποσπάσματα από ανακοίνωση του Addameer

Ραμάλα-15 Μαΐου 2012. Μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα απεργίας πείνας, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι τερμάτισαν χτες τη νύχτα τη μαζική απεργία πείνας, ύστερα από επίτευξη συμφωνίας με την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) να ικανοποιήσει κάποια κεντρικά αιτήματα.

Tα εννιά μέλη της επιτροπής απεργίας πείνας συναντήθηκαν χθες με μια επιτροπή αποτελούμενη από αξιωματούχους της IPS και Ισραηλινούς αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών και καθόρισαν τις προϋποθέσεις της συμφωνίας. Η γραπτή συμφωνία περιελάμβανε πέντε κύρια σημεία: Οι κρατούμενοι θα τερμάτιζαν την απεργία πείνας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα σταματήσει η χρήση της μακροχρόνιας απομόνωσης κρατουμένων για λόγους «ασφαλείας» και οι 19 κρατούμενοι θα βγουν από την απομόνωση μέσα σε 72 ώρες, οι οικογενειακές επισκέψεις συγγενών πρώτου βαθμού από τη Λωρίδα της Γάζας οικογενειών από τη Δυτική Όχθη που δεν τους επιτρέπονται οι επισκέψεις με βάση αόριστους «λόγους ασφαλείας» θα αποκατασταθούν μέσα σε ένα μήνα. Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εγγυάται ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή για να διευκολύνει τις συναντήσεις μεταξύ της IPS και των κρατουμένων ώστε να βελτιωθούν οι καθημερινές τους συνθήκες, δεν θα υπάρξουν νέες διαταγές διοικητικής κράτησης ή ανανεώσεις των διαταγών διοικητικής κράτησης για τους 308 Παλαιστίνιους που βρίσκονται σήμερα σε διοικητική κράτηση, εκτός εάν τα μυστικά αρχεία, στα οποία βασίζεται η διοικητική κράτηση, περιέχουν «πολύ σοβαρές» πληροφορίες.
Για τους πέντε, διοικητικά, κρατούμενους σε παρατεταμένη απεργία πείνας, συμπεριλαμβανομένων των Bilal Diab και Thaer Halahleh που διεξήγαγαν φοβερή απεργία πείνας για 77 ημέρες, οι διαταγές διοικητικής κράτησής τους δεν θα ανανεωθούν και θα απελευθερωθούν μετά τη λήξη των τωρινών διαταγών. Αυτοί οι 5 έχουν μεταφερθεί σε δημόσια νοσοκομεία για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα κατά την εύθραυστη περίοδο ανάρρωσης. Σε ό,τι αφορά την ισραηλινή πρακτική της διοικητικής κράτησης συνολικά, ο Άχμαντ Σααντάτ σημείωσε ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει γενικά  περιορισμούς στην εκτεταμένη χρήση της. Το Addameer εκφράζει την ανησυχία του ότι αυτές οι προβλέψεις της συμφωνίας δεν θα επιλύσουν με σαφήνεια και αυστηρά όρια την εφαρμογή της διοικητικής κράτησης η οποία, όπως τίθεται, είναι σε πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Στην επέτειο των 64 χρόνων από την παλαιστινιακή Νάκμπα, είναι λυπηρό πως χρειάστηκε σχεδόν να πεθάνουν από την πείνα, μαζικά οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι για να τραβήξουν την προσοχή στο μαρτύριό τους. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία όχι μόνο για να χειροκροτήσουμε τα επιτεύγματά τους αλλά και για να δώσουμε ώθηση στις προσπάθειες πίεσης και να απαιτήσουμε δίκαιη και μόνιμή επίλυση της υπόθεσής τους. Το Addameer στέλνει τη μέγιστη ευγνωμοσύνη του στους αφοσιωμένους ακτιβιστές και φορείς, συμπεριλαμβανομένων μελών της κοινωνίας των πολιτών και της διπλωματικής κοινότητας, που υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στην καμπάνια τους για αξιοπρέπεια.

Σύλλογος Ιντιφάντα
http://intifadagr.wordpress.com/
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ