19 05.2015

Παλαιστινιακές οργανώσεις καταδικάζουν τη συλλογική αποτυχία να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη σφαγή του 2014

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παλαιστινιακές οργανώσεις καταδικάζουν τη συλλογική αποτυχία να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη σφαγή του 2014

Ανακοίνωση παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα κατά την ημέρα της Νάκμπα, 15/5/2015

Καθώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν την επέτειο της Νάκμπα, της καταστροφής του 1948 όταν περισσότεροι από 700.000 ντόπιοι Παλαιστίνιοι υπέστησαν εθνοκάθαρση διωκόμενοι από τα σπίτια τους από τη σιωνιστική πολιτοφυλακή και αργότερα από το κράτος του Ισραήλ, η ζωή στην κατεχόμενη και πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας φτάνει σε θανάσιμο σημείο καμπής, όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ.


Σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι από το Ισραήλ σε έναν μικρό χώρο, καταδικασμένοι να ζήσουν στη δυστυχία, όπου ούτε καν το νερό, η πηγή της ζωής, δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους. Η παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η υγεία και η μόρφωση καταρρέουν και πρέπει να χτυπήσει συναγερμός. Πρόκειται για ένα «τσουνάμι» κατασκευασμένο από το Ισραήλ που μπορεί να σταματήσει αν αρκετοί άνθρωποι με συνείδση απ' όλον τον κόσμο θέσουν το Ισραήλ προ των ευθυνών του και πιέσουν τους θεσμούς τους και τις κυβερνήσεις τους να το κάνουν. Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει ακριβά την εγκληματική συμπεριφορά του.

Αν ποτέ υπήρξε η κατάλληλη στιγμή για ν' απομονωθεί ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς, ώστε να προληφθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η στιγμή αυτή είναι τώρα. Εμείς, οι παλαιστινιακές οργανώσεις πολιτών στη Γάζα που υπογράφουμε, καλούμε σε επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών, συμπεριλαμβανομένων των μποϊκοτάζ, των αποεπενδύσεων και των ουσιαστικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ και των εταιρειών που είναι συνένοχες στις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, για να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα από τη μοίρα ενός ανείπωτου βασανισμού και αργού θανάτου.

Η σφαγή στη Γάζα από το Ισραήλ το καλοκαίρι του 2014 άφησε πίσω της περισσότερους από 2.300 νεκρούς συνανθρώπους μας και έπληξε ή και κατέστρεψε τα σχολεία μας, τα καταφύγια του ΟΗΕ και χιλιάδες σπίτια μας. Οκτώ μήνες αργότερα, η Γάζα παραμένει ερείπια και τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι. Από τα 12.600 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ούτε ένα δεν έχει ξαναχτιστεί ακόμα. Για τους Παλαιστίνιους παντού, αλλά και συγκεκριμένα στη Γάζα, η Νάκμπα του 1948 συνεχίζεται.

Παρά την λεγόμενη εκεχειρία, οι συχνά θανατηφόρες επιθέσεις του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους στη Γάζα είναι συνεχείς, ειδικά εναντίον ψαράδων στις περιοχές περιορισμένης πρόσβασης (ARA) κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και στα ανοιχτά της θάλασσας της Γάζας. Οι ARA χτυπήθηκαν περισσότερο κατά την σφαγή και εξακολουθούν να υφίστανται ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Στη ρίζα αυτής της βαθειάς ανθρώπινης καταστροφής είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και η παράνομη οκταετής πολιορκία που περιορίζει αυστηρά την κίνηση ανθρώπων, αγαθών και υλικών ανοικοδόμησης. Οι υπηρεσίες υγείας και μόρφωσης έχουν αχρηστευθεί επίσης σε σημαντικό βαθμό. Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου έχει ανοίξει μόνο λίγες φορές, μετρημένες στα δάχτυλα, φέτος. Κατά μέσον όρο, μόλις 198 άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν από τη Γάζα κάθε βδομάδα μέσω της Ράφα κατά το 2014, μειωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους 955 κατά το 2013. Έως τον Φεβρουάριο του 2015, μόλις 1.661 φορτηγά (περιέχοντας περίπου 105.307 τόνους), από τα 800.000 φορτηγά που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών και άλλων κτιρίων, μπόρεσαν να μπουν στη Γάζα. Η αποτυχία των διεθνών δωρητών να αποδώσουν τα κονδύλια που διέθεσαν έχει επιδεινώσει την σοβαρή ανεπάρκεια ενέργειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο μόλις λίγες ώρες ανά ημέρα.

Ο Μηχανισμός Ανοικοδόμησης της Γάζας του ΟΗΕ (Gaza Reconstruction Mechanism - GRM), που ήταν η κύρια απάντηση της διεθνούς κοινότητας, έχει τέτοιες θεμελιώδεις ελλείψεις που καταλήγει να βαθαίνει τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Ο GRM μετατρέπει την διεθνή κοινότητα - και συγκεκριμένα τον ΟΗΕ - σε αρμοστές της ισραηλινής πολιορκίας και μετατρέπει την βοήθεια προς τους Παλαιστινίους σε υπό όρους, υπό την έγκριση του Ισραήλ.

Περισσότερο από 71% της βοήθειας που δεσμεύτηκαν να παράσχουν οι διεθνείς δωρητές αναμένεται να ωφελήσει την ισραηλινή οικονομία, στην ουσία επιβραβεύοντας το Ισραήλ για την σφαγή Παλαιστινίων. Πολλές από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην ανοικοδόμηση συμμετέχουν παράνομα στο έγκλημα της λεηλασίας των παλαιστινιακών φυσικών πόρων ή/και συμμετέχουν στην κατασκευή των παράνομων εποικισμών.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους από την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για υποθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ καταψήφισαν και πολλά μέλη της ΕΕ (όπως Γαλλία, Γερμανία και ΗΒ) απείχαν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ίδρυση μιας Εξεταστικής Επιτροπής για τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν την γιγαντιαία στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί την Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, παρέχοντας στο Ισραήλ πρόσβαση στην αγορά και τα προγράμματα της ΕΕ, ενώ η καναδική κυβέρνηση προχώρησε στην συνυπογραφή μιας σειράς νέων συμφωνιών με το Ισραήλ. Ακόμα κι εκείνες οι χώρες του παγκόσμιου Νότου που μιλούν πιό καθαρά για την υποστήριξή τους στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων, έχουν αποτύχει να μεταφράσουν τις συμβολικές τους χειρονομίες σε τερματισμό στρατιωτικών δεσμών και ειδικών συμφωνιών εμπορίου με το Ισραήλ.

Δεδομένης της ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η Γάζα και της απειλής του Ισραήλ για περαιτέρω αποτρόπαιες ενέργειες, καλούμε τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε:

- Να εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα, υποστηρίζοντας επίσης τους Παλαιστινίους στις προσφυγές τους για δικαιοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

- Να σταματήσουν την άμεση στήριξη στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβάνοντας ένα πλήρες στρατιωτικό εμπάργκο και αναστέλλοντας συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και άλλες διμερείς συμφωνίες έως ότου το Ισραήλ συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της πολιορκίας της Γάζας.

- Να παράσχουν άμεση, διεθνή προστασία στους αμάχους στη Γάζα, συμπεριλαμβάνοντας την παροχή οικονομικής και υλικής στήριξης, βοηθώντας τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται.

Ευχαριστούμε θερμά τους αμέτρητους ανθρώπους με συνείδηση και τους οργανισμούς με αρχές σε όλον τον κόσμο που στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα και καλούμε την διεθνή κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων συνδικάτων, οργανώσεων, δικτύων από τα κάτω, πολιτικών κομμάτων και κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων:

- Να μπουν και να στηρίξουν το, υπό παλαιστινιακή ηγεσία, παγκόσμιο Κίνημα BDS (Boycott, Divestment and Sanctions - Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων) ως κρίσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση λογοδοσίας του Ισραήλ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα και εναντίον Παλαιστινίων παντού, συμπεριλαμβάνοντας πίεση προς πανεπιστήμια, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την Ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματα πολέμου.

- Να πιέσουν κυβερνήσεις για να επιβάλουν στρατιωτικό εμπάργκο και εμπορικές κυρώσεις.

- Να πραγματοποιήσουν καμπάνιες εναντίον εταιρικών εγκληματιών όπως η εταιρεία πολεμικής τεχνολογίας Elbit Systems, η εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας G4S και ο σημαντικός προμηθευτής του ισραηλινού στρατού, HP, που διευκολύνουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

Υπογράφουν:

Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS
Παλαιστινιακή Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων (PGFTU)
Παλαιστινιακό Δίκτυο ΜΚΟ (PNGO)
Ένωση Πανεπιστημιακών Διδασκόντων στην Παλαιστίνη
Παλαιστινιακή Ένωση Ιατρικής Βοήθειας
Παλαιστινιακή Ένωση για την Ανάπτυξη και Ανοικοδόμηση (PADR)
Ιατρική Δημοκρατική Συνέλευση
Καμπάνια Παλαιστινίων Φοιτητών για το Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ (PSCABI)
Συνέλευση Ιατρικής Πρωτοβουλίας
Αραβικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (ACAD)
Ένωση Επιτροπών Εργασίας στην Υγεία
Ομάδα «Ένα Δημοκρατικό Κράτος» ("One Democratic State")
Κέντρο Νεότητας Herak
Καμπάνια Badr για το Μποϊκοτάζ στα Ισραηλινά Προϊόντα

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 19 Μάιος 2015 22:57