25 04.2015

Έκθεση: "Το Ισραήλ στόχευε άμεσα τα παιδιά στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014"

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Έκθεση: "Το Ισραήλ στόχευε άμεσα τα παιδιά στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014"



της Ράνια Χάλεκ (μετάφραση-επιμέλεια: Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα")

Το Ισραήλ σκόπιμα έβαλε στο στόχαστρο τα παιδιά της Γάζας το προηγούμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με μία νέα έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Άμυνα για τα Παιδιά της Παλαιστίνης  (DCI-P).

Από τους 2.220 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς,  διάρκειας 51 ημερών, οι 1.492 ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 547 παιδιά. Ως άμεσο αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σκοτώθηκαν συνολικά 535 από αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, το 68% των παιδιών, που το Ισραήλ δολοφόνησε στη Γάζα, ήταν ηλικίας κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με την έκθεση. Άλλα 3.374 παιδιά τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πάνω από 1.000 που υπέστησαν διά βίου αναπηρίες, ενώ για πολλά από αυτά απαιτείται ιατρική περίθαλψη που είναι απροσπέλαστη στη Γάζα, λόγω του καταστροφικού ισραηλινού αποκλεισμού που απομένει να αρθεί. Συνολικά 373.000 παιδιά υποφέρουν από βαθιά ψυχολογικά τραύματα και χρειάζονται απεγνωσμένα ψυχοκοινωνική στήριξη που επίσης είναι αδύνατο να τους παρασχεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.


Πουθενά δεν ήταν ασφαλή τα παιδιά

Ως επιλογή τακτικής, το Ισραήλ σκόπιμα και αδιακρίτως έβαλε στο στόχαστρο τους χώρους όπου τα παιδιά υποτίθεται ότι αισθάνονται πιο ασφαλή. Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, όπως αναφέρει η έκθεση.Παιδιά συνθλίφτηκαν μέχρι θανάτου ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους, διαμελίστηκαν ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους και κομματιάστηκαν ενώ έπαιζαν σε παιδικές χαρές. Τουλάχιστον 18 παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ως στόχο σχολεία. Για τα παιδιά της Γάζας, πουθενά δεν υπήρχε ασφάλεια από την ισραηλινή βία. 


kids5

Εξίσου συγκλονιστική με τοn θάνατο παιδιών είναι η ποικιλία των όπλων που το Ισραήλ χρησιμοποίησε εναντίον τους.Τουλάχιστον 225 παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές “ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους ή αναζητούσαν καταφύγιο, συχνά την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, έπαιζαν ή κοιμούνταν”, μας ενημερώνει η έκθεση. Μια έρευνα από το Associated Press απέδωσε ανάλογα στοιχεία, διαπιστώνοντας ότι 844 Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του συνόλου των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτικών κατοικιών αμάχων, “συμπεριλαμβανομένων 19 βρεφών και 108 παιδιών προσχολικής ηλικίας, από 1 ως 5 ετών.”

”Το Ισραήλ προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στόχευση κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας με το επιχείρημα - χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία - ότι μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, μην έχοντας έτσι καμία άλλη επιλογή από το να ανοίξει πυρ κατά παιδιών. Η DCI-P αμφισβητεί έντονα αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας:«Η ρητορική που εκφράστηκε από ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τις “ανθρώπινες ασπίδες” κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από γενικεύσεις που υπολείπονται του απαιτούμενου, από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ακριβούς υπολογισμού για τον καθορισμό ενός στόχου ως καθαρά στρατιωτικού. Ακόμη και αν υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η Χαμάς ή άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, αυτό δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς δικαίου, ούτε δικαιολογεί επιθέσεις σε αμάχους ή πολιτικές δομές.»

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ είναι που έχει ένα μακρύ και τεκμηριωμένο ιστορικό  χρησιμοποίησης των παλαιστινίων παιδιών ως ανθρώπινων ασπίδων, και η επίθεση του περασμένου καλοκαιριού δεν αποτέλεσε εξαίρεση, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση της DCI-P. Η DCI-P αποδίδει τις αδιάκριτες και σκόπιμες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον κατοικιών αμάχων και σχολείων στη Γάζα στο δόγμα Dahiya.Με το όνομά του να προέρχεται από τη γειτονιά Dahiya στη Βηρυτό, την οποία το Ισραήλ κατέστρεψε σκοπίμως κατά την επίθεση του 2006 στο Λίβανο, το δόγμα Dahiya αναφέρεται στη διακηρυγμένη τακτική του ισραηλινού στρατού να αναπτύσσει σαρωτική ισχύ κατά πολιτικών υποδομών.

Η αβάσιμη κατηγορία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων για “ανθρώπινες ασπίδες”  δεν είναι παρά μια προσπάθεια να συγκαλύψει μια στρατιωτική τακτική που συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.


“Άμεσες επιθέσεις” από μη επανδρωμένα αεροσκάφη


Άλλα 164 παιδιά έγιναν “άμεσος στόχος και σκοτώθηκαν” από επιθέσεις ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στα σπίτια τους και στο δρόμο ενώ προσπαθούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο, σύμφωνα με την DCI-P.

Η DCI-P εμφανίζεται ιδιαίτερα  θορυβημένη από τον υψηλό αριθμό των παιδιών που δέχτηκαν επίθεση από drones καθώς τα ισραηλινά drones προσφέρουν σαφέστατα ξεκάθαρες εικόνες των ανθρώπων στο έδαφος σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, ισραηλινοί αξιωματούχοι καυχώνται συχνά ότι οι επιθέσεις με drones είναι ανώτερες από άλλες μεθόδους πολέμου λόγω της χειρουργικής τους ακρίβειας, υποστηρίζει η DCI-P, γεγονός που υποδηλώνει  ότι το Ισραήλ σκόπιμα έβαλε στο στόχαστρο παιδιά σε επιθέσεις με drones.

Μία από τις πολλές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση της DCI-P είναι ο θάνατος του 9χρονου Ραμπί Κασέμ Ραμπί Αμπου Ρας,  που διαμελίστηκε από ισραηλινό drone καθώς έτρεξε προς ένα ασθενοφόρο, μετά από μια ισραηλινή οβίδα που έπεσε κοντά σε αυτόν και τη μητέρα του.“Τα χέρια και τα πόδια του είχαν ακρωτηριαστεί. Το σώμα του είχε κοπεί στα δύο με το κάτω μέρος να έχει γίνει κομμάτια. Ούρλιαξα.”, διηγήθηκε η μητέρα του, Αϊσά Αμπού Ρας,  σε μια συνέντευξη με την DCI-P. “Φώναξα το ασθενοφόρο. Έτρεξα προς το προσωπικό του ασθενοφόρου και τους είπα τι έγινε αλλά απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το σημείο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον ισραηλινό στρατό.”


kids1

Η Αϊσά και ο Ραμπί επέστρεφαν σε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ αφού είχαν μαζέψει κάποια αντικείμενα από το σπίτι τους που εγκατέλειψαν στην Ουμ Νασρ, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ισραηλινό drone εξαπέλυσε επίσης τον πύραυλο που ισοπέδωσε το σπίτι του Ίσαμ Τζούντα, στις 24 Αυγούστου, σκοτώνοντας τη σύζυγό του Ραβίγια και 4 από τα 5 παιδιά τους που έπαιζαν όλα μαζί στην αυλή της οικογένειας στη γειτονιά Ταλ αλ-Ζαατάρ της Γάζας.Η οικογένεια Τζούντα ήταν μία μόνο από τις περίπου 140 οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, εν μέρει ή ολοσχερώς, από το Ισραήλ, το περασμένο καλοκαίρι.

Μια άλλη ήταν η οικογένεια Ελ Φαρά που έχασε 9 μέλη της, την 1η Αυγούστου, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά ηλικίας από 4 ως 15 ετών, σε μια επίθεση με drone που έγινε ενώ η οικογένεια έτρεχε στο δρόμο για να γλυτώσει από δύο προηγούμενες επιθέσεις με drones που έπληξαν το σπίτι τους μέσα στη νύχτα και χωρίς καμία προειδοποίηση, σύμφωνα με την DCI-P.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η χρήση από το Ισραήλ ρομποτικής πολεμικής τεχνολογίας εναντίον των Παλαιστινίων έχει κλιμακωθεί δραματικά, με κάθε νέα στρατιωτική επίθεση στη Γάζα να βασίζεται περισσότερο σε drones από την προηγούμενή της. Το 37% όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα, κατά την επίθεση του περασμένου καλοκαιριού ( ή 840 άνθρωποι) έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με drones. Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας drones παγκοσμίως, το Ισραήλ επωφελείται στο μέγιστο βαθμό από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δολοφονία παιδιών.


“Τεχνητή ανθρωπιστική κρίση”


Οι βόμβες έχουν σταματήσει προς το παρόν αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν λόγω του 8ετούς αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ σε συνεργασία με την Αίγυπτο.Οι συνθήκες στη Γάζα είναι τόσο απελπιστικές που 46 διεθνείς οργανώσεις αρωγής ζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει και που η DCI-P αποκαλεί “τεχνητή ανθρωπιστική κρίση.”

Μετά τη μετατροπή μεγάλου μέρους της Λωρίδας της Γάζας σε ερείπια, το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει στην περιοχή την είσοδο απόλυτα αναγκαίων υλικών για την ανοικοδόμηση αφήνοντας 108.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, άστεγους. Ως συνέπεια αυτού, 4 βρέφη των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από το Ισραήλ πέρυσι πέθαναν από υποθερμία λόγω έλλειψης κατάλληλου καταλύματος. Το μικρότερο ήταν μόλις ενός μήνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Άλλα παιδιά έχουν σκοτωθεί από μη εκραγέντα ισραηλινά πυρομαχικά που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Τον Οκτώβριο το τελευταίο από αυτά, ο 4χρονος Μουχάμεντ Σαμί Αμπού Τζαράντ, σκοτώθηκε από μια μη εκραγείσα χειροβομβίδα που άφησαν πίσω τους ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει το σπίτι του στην Μπέιτ Χανούν στη διάρκεια της χερσαίας εισβολής, όπως πληροφορεί η DCI-P.


Πόλεμος εναντίον ενός γκέτο


Η αγριότητα της βίας του Ισραήλ κατά των παλαιστινίων παιδιών μπορεί να έφτασε  σε νέα ύψη το 2014, αλλά η DCI-P σημειώνει ότι η βαρβαρότητα αυτή δεν είναι παρά τμήμα μιας συνεχιζόμενης και συστηματικής εκστρατείας.

“Από το 2000 μια γενιά παιδιών [στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα] έχουν πυροβοληθεί, έχουν χτυπηθεί από οβίδες και έχουν βομβαρδιστεί”, σύμφωνα με την έκθεση. “Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι έχουν σκοτώσει πάνω από 1.950 παλαιστίνια παιδιά που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας”, συμπληρώνει. Πράγματι, από το 2006 η Γάζα έχει υποβληθεί σε έξι καταστροφικές στρατιωτικές επιθέσεις από το Ισραήλ, που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες παιδιά.Η Γάζα είναι το σπίτι 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, το 80% των οποίων είναι πρόσφυγες. Οι οικογένειές τους είχαν απελαθεί βίαια από το σημερινό Ισραήλ όπου τους απαγορεύεται η επιστροφή καθώς δεν είναι εβραίοι. Εν τω μεταξύ, 43% των κατοίκων της Γάζας είναι κάτω των 14 ετών. Ο συνεχής πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος κατά ενός γκέτο προσφύγων.

kids6

Πράγματι, ο ισραηλινός στρατός πρόσφατα απάλλαξε τον εαυτό του από κάθε κατηγορία για τη συμπεριφορά του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, κατά την 1η  Αυγούστου, μια μέρα που αναφέρεται από τους Παλαιστίνιους ως “μαύρη Παρασκευή”. Είναι η μέρα που ο ισραηλινός στρατός εφάρμοσε την Οδηγία Χάνιμπαλ, ένα στρατιωτικό πρωτόκολλο που απαιτεί την εξαπόλυση τεράστιας δύναμης πυρός για την πρόληψη της αιχμαλωσίας ισραηλινού στρατιώτη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη δολοφονία του στρατιώτη και εκατοντάδων αμάχων κατά τη διαδικασία.Για να αποφευχθεί η αιχμαλωσία ενός στρατιώτη που εσφαλμένα πιστευόταν ότι είχε συλληφθεί από παλαιστίνιους μαχητές, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ανηλεώς τη Ράφα σκοτώνοντας 190 Παλαιστίνιους σε λιγότερες από 48 ώρες, ανάμεσα στους οποίους και τουλάχιστον 49 παιδιά μόνο την 1η Αυγούστου, όπως επισημαίνει η DCI-P. Με τα νεκροτομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναγκάστηκαν να αποθηκεύσουν πτώματα σε ψυγεία τροφίμων και παγωτών λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών.Η εσωτερική έρευνα του ισραηλινού στρατού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η σφαγή ήταν “αναλογική”.

Η έκθεση της DCI-P καταλήγει με μια έκκληση για διεθνή δράση προκειμένου να αρθεί ο  αποκλεισμός στη Γάζα και να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του:

“Η συνεχιζόμενη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει δικαιοσύνη και λογοδοσία πρόσφερε σιωπηρή έγκριση της επίμονης άρνησης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων”, συμπληρώνει η DCI-P. “Χωρίς τον τερματισμό του ισχύοντος καθεστώτος της συλλογικής τιμωρίας, των στοχευμένων δολοφονιών και των συχνών στρατιωτικών επιθέσεων, η κατάσταση για τα παιδιά της Γάζας εγγυημένα θα επιδεινωθεί περαιτέρω.”

Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα"

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 07 Μάιος 2015 20:27