09 08.2013

Κρίσιμη η κατάσταση που επικρατεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Κρίσιμη η κατάσταση που επικρατεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας
Δυστυχώς οι εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν επέφεραν την χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας, αντιθέτως οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο οδήγησαν στην εντατικοποίηση του αποκλεισμού της.

Αυτή την εποχή κλείνουν 6 χρόνια από τότε που το Ισραήλ εντατικοποίησε τον παράνομο αποκλεισμό, από θάλασσα και από στεριά, της Λωρίδας της Γάζας. Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, χωρίς να χάνουν την υπομονή, την επιμονή και το κουράγιο τους. Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν υποστεί δύο μεγάλες επιθέσεις από το Ισραήλ, τον Δεκέμβρη-Ιανουάριο του 2008-2009 και άλλη μια το Νοέμβριο του 2012, με συνολικά χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε σημαντικές υποδομές λόγω των βομβαρδισμών.


Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας, όπως των φοιτητών αλλά και των ασθενών, προς την Δυτική όχθη. Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια, μειώθηκε το όριο των ναυτικών μιλίων μέσα στο οποίο μπορούν να ανοιχτούν οι ψαράδες, αλλά και το όριο στην πρόσβαση των Παλαιστινίων αγροτών στη γη τους κοντά στον φράκτη του Ισραήλ. Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια του παράνομου αποκλεισμού, το 90% του υδροφόρου ορίζοντα έχει γίνει ακατάλληλο προς χρήση και η έλλειψη σε καύσιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης αυξάνεται και αναγκάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Γάζας να στηρίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Και μαζί με όλα τα δεινά που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, έρχεται τώρα, στην αρχή του έβδομου έτους του αποκλεισμού, να προστεθεί η καταστροφή των σχεδόν αποκλειστικών ζωτικών διόδων που υπάρχουν: των χιλιάδων τούνελ κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. Παράλληλα, περιορίζονται οι διελεύσεις από το πέρασμα της Ράφα και απαγορεύεται στους ψαράδες της Γάζας να ψαρεύουν στα αιγυπτιακά ύδατα.

Η καταστροφή των τούνελ είχε ξεκινήσει ως δέσμευση της Αιγύπτου απέναντι στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ επί Μουμπάρακ και συνεχίστηκε τόσο από την στρατιωτική κυβέρνηση του SCAF όσο και από την κυβέρνηση Μόρσι. Τώρα δε, μετά την ανατροπή του Μόρσι, εντατικοποιείται η καταστροφή των τούνελ με το επιχείρημα της τρομοκρατικής δράσης ακραίων ισλαμιστών στο Σινά. Όταν είναι γνωστό ότι στο Σινά επικράτησε εγκληματικό χάος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που εξυπηρετεί όλους εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" υπενθυμίζει την ανάγκη άρσης του παράνομου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος στερεί από τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, την υγεία, την διαβίωση, την αξιοπρέπεια.


Πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα"
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 09 Αύγουστος 2013 15:10