19 10.2012

Οι πανανθρώπινες αξίες ταξιδεύουν με το Estelle για τη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Οι πανανθρώπινες αξίες ταξιδεύουν με το Estelle για τη Γάζα
Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια – Ελευθερία

Οι πανανθρώπινες αξίες ταξιδεύουν με το Estelle για τη Γάζα
 

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα” έδωσε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το εγχείρημα του Estelle. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν έπειτα από πρόσκληση της πρωτοβουλίας, μέσω της Ιωάννας Κοντούλη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας 2012 και του Γιώργου Δημητρίου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν εξαρχής την Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για την Γάζα».



Ακολουθεί η τοποθέτηση-ομιλία της Ιωάννας Κοντούλη:
 
«Είναι ελπιδοφόρο ότι στις μέρες μας υπάρχει η έμπρακτη απόδειξη ότι για κάποιους η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και πανανθρώπινες.

Σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται  από  τα συνεχιζόμενα άδικα και καταστροφικά μέτρα, αυτές τις ίδιες αξίες επικαλούμαστε ως ασπίδα απέναντι σε αυτή την κοινωνικά άδικη και καταστροφική πολιτική.

Σε αυτές στηρίζεται και το όμορφο ιστιοφόρο Estelle που  ταξιδεύει με προορισμό το αποκλεισμένο λιμάνι της Γάζας. Πολύτιμο φορτίο, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια για τους συνανθρώπους μας σε αυτή την βασανισμένη γωνιά της Μεσογείου, είναι οι αξίες της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας που αναδεικνύονται μέσα από αυτή την ειρηνιστική αποστολή.

Ο πλήρης αποκλεισμός, για 6η συνεχή χρονιά,  πάνω από 1,6 εκ. ανθρώπων στην λωρίδα της Γάζας, αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και καταπάτηση  θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί  η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ντροπή για όλη την διεθνή κοινότητα που έχει ανεχτεί τόσα χρόνια αυτή την απάνθρωπη πρακτική.

Σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ,  η Γάζα σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες  θα πάψει να είναι βιώσιμη μέχρι το 2020.

Ντροπή είναι και η στάση της χώρας μας η οποία μέσω σχετικής ανακοίνωσης  του υπουργείου εξωτερικών φαίνεται να  αποδέχεται τις απαγορεύσεις και τις πέρα από κάθε νόμο πειρατικές πρακτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ, αφήνοντας εκτεθειμένους τους Έλληνες  ακτιβιστές,  αγνοώντας  το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ελεύθερων ανθρώπων,  μη ανταποκρινόμενη παράλληλα και στον ρόλο της  που είναι η ασφάλεια των πολιτών εντός αλλά και εκτός της χώρας.

Γιατί, η  ασφάλεια των Ελλήνων ακτιβιστών δεν διασφαλίζεται με ταξιδιωτικού τύπου συστάσεις και οδηγίες για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος, ούτε δημιουργώντας συνθήκες ώστε το Estelle να μην  εισέλθει όπως επισημαίνει το υπουργείο εξωτερικών  στα  χωρικά ύδατα της  χώρας μας. Μια επιλογή απολύτως λογική για το Estelle αν αναλογιστεί κανείς τι υπέστησαν τα πλοία που μετείχαν στην αποστολή του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ – Παραμένουμε Άνθρωποι» με την  απαγόρευση απόπλου και τις δολιοφθορές από Ισραηλινά κομάντο επί ελληνικού εδάφους.

Απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις τόσο προς την κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και προς την διεθνή κοινότητα σε συνεργασία και με τις κυβερνήσεις  άλλων κρατών, ώστε η Κυβέρνηση του Ισραήλ  να μην παραβιάσει  άλλη μια φορά το δίκαιο της θάλασσας και κουρσέψει πλοίο και ακτιβιστές, μετατρέποντας και πάλι σε επικίνδυνο ένα απόλυτα ειρηνικό και ανθρωπιστικό εγχείρημα.

Ειρηνικό και ανθρωπιστικό που ζητά να ελεγχθεί από τις δυνάμεις του ΟΗΕ αντί να εμποδιστεί  όπως ζητά η Κυβέρνηση του Ισραήλ για λόγους δήθεν ασφαλείας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ήμασταν είμαστε και θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι παρά τις απαγορεύσεις σε  κάθε προσπάθεια που επιμένει, εωσότου το λιμάνι της Γάζας να γίνει ελεύθερος προορισμός της Μεσογείου, όχι μόνο για ανθρωπιστικές αποστολές -όπως είναι σήμερα το ιστιοφόρο Estelle- αλλά για τους πολίτες όλου του κόσμου.

Σε λίγες ώρες η ανθρωπιστική ειρηνιστική αποστολή του Estelle δίνει την δυνατότητα στην διεθνή κοινότητα να σταματήσει επιτέλους αυτό το έγκλημα που χρόνια τώρα συντελείται σε βάρος των ανθρώπων που έτυχε να ζουν στην λωρίδα της Γάζας και να αποδείξει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα τα αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γωνιά της γης. Το Estelle πρέπει να φτάσει  με την ειρηνιστική ανθρωπιστική του βοήθεια στο λιμάνι της Γάζας και με τους επιβαίνοντες  ακτιβιστές σώους και αυτό αφορά όλους μας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας ενημερώσει τι κινήσεις έχει κάνει σε αυτή την κατεύθυνση και πως διασφαλίζει την ασφάλεια των Ελλήνων ακτιβιστών. Οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία  για την προστασία τους, την καθιστά υπεύθυνη για ότι τους συμβεί».

Το Γραφείο Τύπου των ΟΠ
Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2012 22:18
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ