02 10.2012

Εστέλ: Ένα Καράβι για την αλληλεγγύη, στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Ήταν τέλος του Αυγούστου όταν το ιστιοφόρο της Διεθνούς Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας, Εστέλ, μετά από ένα ταξίδι δέκα ημερών στην Ιβηρική χερσόνησο, πέρασε το Γιβραλτάρ και πλέει τώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα . Το πλοίο, με πλήρωμα 16 ατόμων, έφυγε από το λιμάνι της Βασκικής πόλης Βέρμεο και κατευθύνθηκε προς ανατολάς. Μετά τα ισπανικά λιμάνια Ντονόστι, Βέρμεο, Σάντα Πόλα, Αλικάντε και Βαρκελώνη, όπου η υποδοχή ήταν μεγαλειώδης, το Εστέλ θα περάσει και από δυο λιμάνια της Ιταλίας, στο δρόμο του για τη Γάζα, με τη διεθνή αλληλεγγύη να μεγαλώνει μετά από κάθε λιμάνι που επισκέπτεται.

Το μισό πλήρωμα σε αυτό το τμήμα της διαδρομής αποτελείται από επαγγελματίες αλλά ιδεαλιστές ναυτικούς , και το άλλο μισό από ακτιβιστές του « Ένα Καράβι για τη Γάζα» της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας, καθώς και έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο από μια εφημερίδα που ονομάζεται "Fria Tidningen".


Η ιστορία του Εστέλ

Δεν είναι όμως πρώτη φορά που το 90 ετών ιστιοφόρο παίρνει μέρος σε ένα ταξίδι αλληλεγγύης. Η ιστορία του ως πλοίο αλληλεγγύης, ξεκινά όταν το 1985 οι εθελοντές της ομάδας Uusu Tuuli, από το Turku της Φιλανδίας, αποφασίζουν να ανακατασκευάσουν το Εστέλ, ένα χαλύβδινο πλοίο 53 μέτρων, που τότε ήταν κατεστραμμένο και χωρίς ούτε ένα κατάρτι. Το πλοίο είχε κατασκευαστεί το 1922 και χρησιμοποιείτο για ψάρεμα στη Βαλτική θάλασσα. Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια που οι εθελοντές ανακατασκεύαζαν το πλοίο, με προσωπική δουλειά και με υλικά ανακύκλωσης, μέχρι τη στιγμή που το πλοίο ξεκίνησε τα ανθρωπιστικά του ταξίδια σε μια αποστολή προώθησης της διεθνούς αλληλεγγύης, του δίκαιου εμπορίου, της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών και των εθνών του κόσμου.  Εκτός από την προώθηση του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, οι εθελοντές της ομάδας χρησιμοποιούσαν το Εστέλ   για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές   περιηγήσεις. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στο πλοίο ήταν πάντα σχετικές με τα περιβαλλοντικά θέματα, την ανάπτυξη της συνεργασίας και αυτό που οι ίδιοι αποκαλούσαν «έναν εναλλακτικό  τρόπο  ζωής».

Η μεγαλύτερη, σε αριθμό εθελοντών, αποστολή του Εστέλ,    ήταν το εγχείρημα Αγκόλα, που ξεκίνησε το 2001 με σκοπό την προώθηση του δίκαιου εμπορίου. Το πλοίο έπλεε στις Φιλανδικές πόλεις διαδίδοντας  την κατάσταση  φτώχειας που είχε πλήξει την Αγκόλα και  συγκέντρωνε δωρεές από ρούχα, ραπτομηχανές κ.α. για να τα παραδώσει στην αφρικανική χώρα.  Γεμάτο με ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, το Εστέλ, έπλευσε στην Αγκόλα το 2002 για να το παραδώσει στα  στρατόπεδα προσφύγων της Αγκόλα. Ωστόσο, το εγχείρημα ήταν τεράστιο για την πολύ μικρή αυτή οργάνωση, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να εξαντληθούν και να σταματήσουν το έργο τους για μερικά χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2007, το Εστέλ  συμμετείχε στο φεστιβάλ Village World, το μεγαλύτερο πολυπολιτισμικό φεστιβάλ της πόλης στη Φινλανδία. Πρώτη στάση του πλοίου ήταν το Ρόστοκ όπου και έλαβε μέρος στο εναλλακτικό συνέδριο στο Ελσίνκι το οποίο γινόταν παράλληλα με την επίσημη συνάντηση των G8 στην περιοχή.

Η συνέχεια   ήταν μια καλοκαιρινή περιοδεία σε 12 λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας για την προώθηση του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, μέχρι που το πλοίο πέρασε στα χέρια της Σουηδικής οργάνωσης “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

Το φορτίο του Εστέλ είναι σχολικό υλικό από δωρεές παιδιών, και τσιμέντο απαραίτητο για την ανοικοδόμηση της αποκλεισμένης Γάζας. Στα τελευταία λιμάνια, το Εστέλ θα φορτωθεί με υλικά για την κατασκευή της “Κιβωτού της Γάζας”, ενός άλλου πλοίου που θα προκαλέσει τον αποκλεισμό της Γάζας από μέσα προς τα έξω. Στόχος της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας είναι να προκαλέσει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, έναν αποκλεισμό που στραγγαλίζει την οικονομική και την κοινωνική ζωή του λαού της Γάζας.

Για τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας

Καθώς ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ μπαίνει στο έκτο έτος, οι προειδοποιήσεις αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τις συνθήκες στη Γάζα, ολοένα αυξάνονται και εντείνονται.

Εκθέσεις από διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο των πέντε ετών της πολιορκίας δίνουν την ζοφερή εικόνα της κατάστασης, όπου αποδεικνύεται πως ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι απλώς μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας που επέβαλε το Ισραήλ στην περιοχή μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την Χαμάς, αλλά υπάρχει καθαρός στόχος ώστε να πάψει η ανάπτυξη στη Γάζα αλλά και να αφανιστούν οι Παλαιστίνιοι. Η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο, επειδή οι κάτοικοί της δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και των διεθνών προστατών του. Ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας κορυφώθηκε με την πολεμική επίθεση του Ισραήλ τον Δεκέμβρη του 2008, που άφησε πίσω της 1.419 νεκρούς (926 πολίτες, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά και 111 γυναίκες), 5.300 τραυματίες και έναν μεγάλο αριθμό καταστροφών σε κτίρια και υποδομές.

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου κάνει λόγο έκθεση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής πέντε ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2011 ( στην οποία συμμετείχε και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρίτσαρντ Φολκ), ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας υποβάλλει τους κατοίκους της Γάζας σε μαζική τιμωρία και συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου». Συγκεκριμένα, ο Ρίτσαρντ Φόλκ, δήλωσε ότι η επιβολή από το Ισραήλ του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί παρατεταμένο παράδειγμα συλλογικής τιμωρίας που σαφώς απαγορεύεται από το άρθρο 33 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης

Υπό το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ο κόσμος στη Γάζα, ακόμα κι αν ζει υπό κατοχή, έχει το δικαίωμα σε ένα κατάλληλο βιοτικό επίπεδο και σε συνεχώς βελτιούμενες συνθήκες ζωής.

Φέτος, σε μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, με τίτλο: «Γάζα 2020: Ένας μη βιώσιμος τόπος», προβλέπεται επιδείνωση των προβλημάτων της Γάζας στο νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, την εκπαίδευση και την υγεία, μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας θα αυξηθεί από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι σήμερα σε 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν περισσότερα από 5.800 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι υποδομές για την ηλεκτρική ενέργεια, την ύδρευση και την αποχέτευση, τις δημοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού. Η ζήτηση για πόσιμο νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 60 τοις εκατό, ενώ η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα, την κύρια πηγή νερού, θα μπορούσε να καταστεί μη αναστρέψιμη αν δεν διορθωθεί άμεσα. Επίσης περισσότερα από 440 επιπλέον σχολεία, 800 νοσοκομειακές κλίνες και πάνω από 1.000 γιατροί θα χρειαστούν μέχρι το 2020.

Η αποκλεισμένη από το Ισραήλ Γάζα-γιατί ο αποκλεισμός είναι ο σημαντικότερος λόγος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα-καταφέρνει να επιβιώνει μέσω της εξωτερικής χρηματοδότησης, της παράνομης οικονομίας των σηράγγων, καθώς και της εφευρετικότητας και της επιμονής των κατοίκων της, αλλά για να συνεχίσει να επιβιώνει έχει άμεσα ανάγκη από την επαφή, την επικοινωνία και τις εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως κάθε ελεύθερο κράτος δικαιούται να έχει. 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΙΝ, 30/9/2012
Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2012 10:17
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ