08 02.2012

Διαπραγματεύσεις χωρίς δίκαιο ούτε… Διεθνές Δίκαιο

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Αναδημοσιεύσεις
Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 4/2/2012

Αποσπάσματα από την επιστολή Παλαιστινιακών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα

Το Παλαιστινιακό Συμβούλιο Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας καλωσορίζει στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Με την ευκαιρία της επίσκεψή σας θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ορισμένα ζητήματα που μας απασχολούν. Το βασικότερο είναι ότι προωθούνται διαπραγματεύσεις από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει καθημερινά να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.
Η δήμευση γης για την κατασκευή εποικισμών συνεχίζεται χωρίς καμία λογοδοσία, με αποτέλεσμα τη συνεχή διόγκωση του ισραηλινού πληθυσμού εποίκων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι «προστατευόμενοι» (σ.μ από το Διεθνές Δίκαιο) Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν βίαιη εκτόπιση και αποστερούνται στοιχειώδη δικαιώματα όπως νερό, υγεία και εκπαίδευση, κατά παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διεθνής πολιτική κοινότητα, ανάμεσά της και το Κουαρτέτο, επιβεβαιώνει την υπάρχουσα παράνομη κατάσταση και υπερασπίζεται τη νομιμοποίηση αυτών των παραβιάσεων, ζητώντας μια ειρηνευτική συμφωνία που βασίζεται στην παράνομη ανταλλαγή εδαφών. Αυτό, παρά το γεγονός ότι το Άρθρο 47 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης απαγορεύει συμφωνίες που προέρχονται από την ανισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις Αρχές των κατεχόμενων εδαφών και της κατοχικής δύναμης.
Δυστυχώς, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις προσέφεραν ελάχιστη ελπίδα για λύση, καθώς, όπως και οι προηγούμενες προσπάθειες, διεξάγονται την ίδια στιγμή που η κατοχική δύναμη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Για άλλη μια φορά αυτές οι δήθεν ειρηνευτικές συνομιλίες βάζουν σε προτεραιότητα την πολιτική σκοπιμότητα, σε βάρος της Δικαιοσύνης και του νόμου. Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας διαδικασίας σε εξέλιξη, ενώ επιτρέπουν στο Ισραήλ να εφαρμόζει τις αποικιοκρατικές του πολιτικές.
Οι νομικές Αρχές, αυτή τη στιγμή, παραμερίζονται. Αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί χωρίς επιτυχία και δεν είμαστε πιο κοντά σε μια δίκαιη και μακροχρόνια ειρήνη σήμερα, από ό,τι ήμασταν 40 χρόνια πριν.
Το νομικό σύστημα του ΟΗΕ, καθώς και πολλές διακηρύξεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη κατάσταση που προκύπτει από την παρατεταμένη κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών και έχουν καλέσει το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να βάλει τέλος στις παραβιάσεις. Δεν θα έπρεπε το Κουαρτέτο να δεσμεύεται από αυτές τις αρχές και να απαιτεί το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις; Διαφορετικά, η συμμετοχή του ΟΗΕ στο Κουαρτέτο είναι ασυμβίβαστη με τη δέσμευσή του στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Δικαιοσύνης.

Ειλικρινά δικοί σας

Παλαιστινιακό Συμβούλιο Οργανώσεων
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

1η Φεβρουαρίου 2012

από:http://intifadagr.wordpress.com/
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ